FORM. Linus Ryttar har stått i skuggan av Edvin Olofsson, men under helgens norrlandstripp höll han nollan i 120 minuter. Foto: Arne Rundlöf

Ryttar rena fästningen i Boden

Linus Ryttar svarade för 40 officiella räddningar och höll nollan när Vilda Väsby tog tre poäng av Boden HF i norrbottningarnas egen hockeyfästning. Nollan var Väsbymålvaktens andra på 26 timmar.

  • Publicerad 19:30, 2 feb 2020

145 mil i buss och riktigt bra motstånd blev inget som knäckte Vilda Väsby. Varken Kiruna i lördags eller Boden i eftermiddag, lyckades göra mål på Upplands Väsby-laget. Oerhört starkt bidragande till det var Linus Ryttar. Han har stått i skuggan av kollegan Edvin Olofsson, men i helgen fick han förtroendet. Och som han tog vara på det.

Hur mår du efter två raka nollor?

– Fan så bra, alltså. Det började kännas riktigt bra under matchen mot Kiruna, jag kände att vi var väldigt bra defensivt och att jag hade koll på avsluten. Det finns ingenting att klaga på (haha), det har gått skitbra för hela laget den här helgen, säger Linus Ryttar.

Som i Kiruna 24 timmar tidigare kom Väsby igång med energi och fick bodensarna på hälarna. Pressen ledde till att en hemmaspelare fick ta två minuter på botbänken, men som så ofta blev powerplay-spelet tempofattig, därmed uddlös.

Ehlers tillbaka

I mitten av perioden dominerade Boden, sett till det kom matchens första mål lite oväntat.

Mitt i ett flygande byte, från båda lagen, vände Väsby från egen zon. Viktor Åström spelade upp på Elliot Lorraine vars diagonalpass såg ut att landa på en Bodenback. Denne missade nedtagningen och precis inkommen fick istället Manfred Ehlers ett friläge han förvaltade med ackuratess.

Ehlers var på dop i lördags och missade matchen mot Kiruna. Han flög upp till Luleå samma dag, anslöt till truppen i Boden och kunde alltså ge Väsby en bra start.

Lorraine på halvvolley

Elliot Lorraine gjorde Väsbys och matchens andra mål. BHF-spelarna hade börjat trycka gasen i botten, dock svarade väsbyiterna upp. På ett avvägt flippass från Johannes Nilsson mötte Lorraine pucken på halvvolley och den landade bakom Claes Endre. Då var matchen precis halvvägs.

Resten av de stora målchanserna hade hemmalaget. Linus Ryttar referera till en puck i ribban och en i stolpen. Övriga dueller gick han segrande ur.

– Som lag gör vi en väldigt bra insats. Vi offrar oss för varandra.

Sett perspektiv på insatsen med tanken på att ni åkt 145 mil i buss sedan i fredags. Är det inte jobbigt?

– Bussresan är det som gör det. Vi har jäkligt bra sammanhållning i laget, spelar tv- och dataspel, läser och snackar med varandra. Det är suveränt för lagkänslan, säger Linus Ryttar.

I sista perioden spelade Väsby enbart på ledningen.

– Disciplinerat. De försöker få oss ut balans med provokationer etcetera, men vi håller oss kalla och spelar sjukt enkelt. Boden måste hela tiden jobba sig fram till lägen. Disciplinerat känns som helt rätt etikett på insatsen, säger Nicklas "Boba" Pettersson, assisterande Väsbytränare.

MATCHVINNARE. Linus Ryttar höll nollan, Manfred Ehlers och Elliot Lorraine gjorde målen i bortamatchen mot Boden HF. Foto: Tom Tärnström

Matchens tre stjärnor

*** Linus Ryttar

** Elliot Lorraine

* Viktor Åström

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt