Therese Nilshagen på Dante i Göteborg nu på förmiddagen. Foto: Matilda Hjertstrand/Svensk ridsport

Ryttaren från Hässelby gör succé på EM

Hässelbyryttaren Therese Nilshagen var med i det svenska dressyrlag som tog brons på ridsports-EM i Göteborg. Idag är hon tillbaka på banan med sin häst Dante när kampen om de individuella medaljerna drar igång.

  • Publicerad 12:03, 25 aug 2017

Idag startar den individuella delen av dressyrtävlingen på EM i ridsport i Göteborg. Det börjar med en Grand Prix Special där alla ekipage rider ett förutbestämt program till musik. De 15 bästa får sedan slåss om medaljerna på lördagens dressyrfinal – küren, där ryttaren själv sätter ihop sitt program.

I torsdags tog det svenska dressyrlaget lagbrons. Ryttaren Therese Nilshagen, som är uppvuxen i Hässelby villastad och startade sin karriär på Vällingby Ridskola, gjorde mästerskapsdebut tillsammans med hästen Dante. Ekipaget var uttagna till OS i Rio, men innan start visade det sig att Dante var skadad så den gången blev det ingen ritt för dem.

Hur känns EM så här långt?

– I lagtävlingen gick det ändå över förväntan även om vi såklart vi hade hoppats på medalj. Så det känns väldigt roligt!

Du och Dante tog personbästa med poängen 74,429 procent. Bra tillfälle ändå?

– Haha, ja det får man nog säga att det var ett bra tillfälle.

Hur känns det att gå in i den individuella delen med ett lagbrons i ryggen?

– Det är självklart stärkande och man går in med ett visst självförtroende och kanske ett litet lugn som boostar mig. Det känns bra so far och det ska bli roligt att gå in på banan igen.

Du bor i Tyskland och det här är första stora tävlingen i Sverige. Är det skillnad att gå in på banan på "hemmaplan"?

– Vad som var härligt är att känna det svenska folkets stöd, både innan och efteråt. Det är väldigt mäktigt och skoj!

Och känner Dante av det också?

–  Han är ändå ganska van vid atmosfären och det var ingenting som störde som gjorde honom eller gjorde honom nervös. Jag brukar känna att han lägger in en liten extra växel när vi kommer in på banan.

Hur kom det sig att det blev just dressyr för dig?

– Jag red på Vällingby ridskola och den ridskolan var redan då dressyrinriktad så det blev bara så att intresset kom mer och mer. Jag gillar att man med så små hjälper som möjligt ska kunna påverka hästen så att den med sin stora kropp gör det man vill. Själva samspelet mellan ryttare och häst i fin harmoni – det tycker jag är väldigt speciellt!

Vad är största utmaningen inför dagens start?

– Att göra det man kan för att det ska kännas optimalt under de 5-6 minuterna inne på banan och att man har den bästa dagsformen. Jag försöker hålla mig till mina rutiner innan och göra det som funkat bra förr. Det ska inte kännas svårt när man går in på banan. Generellt handlar det om att värma och mjuka upp hästen, gå igenom rörelserna och stämma av finmotoriken så att han är med på mina hjälper.

Och målet?

– Först och främst att rida felfritt och att komma till küren, det vore väldigt roligt. Fram till nu har det gått väldigt bra med lagbrons så det gör såklart att det här mästerskapet blir något att komma ihåg. Så nu ska jag bara försöka förgylla det ytterligare!

Lagbrons i dressyr

Laget bestod av Rose Mathisen på hästen Zuidenwind, Tinne Vilhelmson Silfvén på hästen Paridon Magi, Therese Nilshagen på hästen Dante och Patrik Kittel på hästen Delaunay.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stockholm Marathon redan fullbokat

Nyheter Firar 40 år – med ny bana Om drygt en vecka är det dags för tusentals löpare att inta Stockholms gator när den 40:e upplagan av Stockholm Marathon går av stapeln. En helt ny bana har tagits fram, och trycket har varit så högt...lördag 26/5 17:00

Här är fritidshusen i Stockholm alla vill ha

Nyheter LISTA: Tio populäraste objekten i länet just nu Sjötomt, klassiska röda stugor och prisvärt. Det är vad som lockar mest när vi letar sommarstuga i Stockholms län, visar siffror från Hemnet. Och vissa områden är extra heta just nu.lördag 26/5 9:00