Foto: Johan Borehed/Jonny Andersson

Så gick Väsby IK från att vara bottenlag till att vinna serien

För fyra år sedan slutade Väsby nia i hockeyettan. Men nu i mellandagarna påbörjar seriesegrande VIK sin fjärde raka alletta. Vad var det som ligger bakom denna förvandling?

  • Publicerad 12:00, 23 dec 2019

Att vinna en serie är däremot något att slå oss på bröstet för. Det är stort. Framför allt eftersom våra förutsättningar i Stockholm är överlag sämre än ute i landet.

En central del i detta förändringsarbete som Väsby gjort har Tom Tärnström. 28 år gammal la han plockhandsken på hyllan och klev in som sportchef 2016. Efter lite lära hos Olle ”Bull” Jansson ansågs han som flygfärdig.

Men det var ett sargat VIK han tog över.

– Ett blankt papper. Alla ville sluta, materialarna, busschauffören. Alla. ”Pålle” hade precis fått gå. Heller inga spelare, minns Tom.

Från noll med andra ord. Ett viktigt första steg var att få in coacherna Markus Odén och Viktor Tuurala.  

– Båda hade samma målbild som jag och var väldigt viktiga i nysatsningen. Målbilden är ungt och hungrigt där alla vill framåt och samma sak. Utifrån det började vi bygga truppen.

Återskapa Väsbykulturen

Tärnström, 31, visste också att det var en slumrande jätte han hade fått jobb hos.

– Vi hade ju grunden till att göra något bra här. En fin hall, varumärke, publik. Intresset fanns ju men det hade misskötts. Ingen ville driva klubben framåt. Vi satsade därför på att återskapa kulturen och hitta viktiga punkter för att dra Väsby framåt.

En viktig punkt var den tydliga Norrortssatsningen.

– En ekonomisk fråga i första hand plus att det finns många bra spelare härifrån. Det underlättar mycket när en spelare redan har det sociala fixat. I ett längre perspektiv är det bättre och en större chans att de stannar längre.

I dagens trupp är majoriteten från Stockholm – varav de flesta från Norrort.

– Jag kollar först på spelare här i Norrort. Väsby, SDE, Täby och så vidare. Därefter södra Stockholm och därpå resten av landet. Det gör saker enklare överlag.

UTVECKLING. Väsby IK har tagit stora kliv och två stora förgrundsfigurer i det är Tom Tärnström (vänster) och Viktor Tuurala (höger). Foto: Jonny Andersson

Utveckling och kontinuitet

Två andra viktiga nycklar är spelarnas utveckling i klubben och kontinuiteten. Merparten av säsongens trupp spelade även ifjol.

– Det är otroligt viktigt, det hade nog inte gått så här bra annars. Redan när fysen drog igång i april kände de flesta varandra och kunde sina roller. Att slippa börja om och bygga nytt är A och O, säger Tärnström och belyser även spelarnas utveckling.

– Dom blir bättre spelare här, viket bevisats flera gånger. Spelarnas utveckling går hand och hand med lagets utveckling. Vi drar stor nytta, på flera plan, av deras utveckling här.

Spelare som kommer tillbaka är även det ett sundhetstecken, menar sportchefen. Falk, ”Lubo”, Robin Karlsson och Holmblad har alla återvänt efter äventyr på annat håll.

Men att släppa spelare uppåt under säsong är det slut med.

– Det har vi kommunicerat ut till truppen. Man kan inte förvänta sig att få gå bara någon ringer. Vi vill ju själva uppåt och då kan vi inte släppa spelare hur som. Men självklart är det en förhandlingsfråga också. Allt kan köpas för rätt pengar i slutändan.

Andra seriesegern någonsin

Dessa nycklar och punkter, och en del annat givetvis, har tagit Väsby där dom är idag: fjärde raka allettan. Detta efter serieseger i hockeyettan östra. Klubbens andra någonsin.

– Att vara i allettan är kul men vi är så pass bra och ska vara där. Det är nu det roliga börjar. Att vinna en serie är däremot något att slå oss på bröstet för. Det är stort. Framför allt eftersom våra förutsättningar i Stockholm är överlag sämre än ute i landet.

– Vi siktar på att tillhöra den absoluta toppen även där, det måste man göra som seriesegrare även om allettan såklart är tuffare. Laget är bättre än förra året så vi borde absolut vara med och slåss om seriesegern.

Varför vinner ni serien?

– Vi är så pass bra, krasst sett. Väsby har spelarna för att ta hem en serie och haft det som mål och gått stenhårt för det.

Siktar ännu högre

Efter flera år i allettan och en färsk serieseger börjar också Vilda Väsby blicka uppåt. Organisationen tar stora steg för varje vecka.

– Det var länge väldigt ensamt ”på jobbet”, men nu är det en helt annan uppbackning. Fler som vill ta klubben framåt. Kansli, styrelse, marknad med flera har tagit stora kliv, säger Tom som snart tar klivet in som klubbchef.

Väsby fortsätter att förbereda sig för att, kanske, en dag bli allsvenskt igen.

– Det är absolut målet. Vi hoppas nå en kvalserie inom en snar framtid och där kan allt hända. Till dess jobbar vi på att alla delar hos oss ska hålla allsvensk klass fast vi inte är där än. Den satsningen gör att vi borde hamna i allsvenskan till slut, det är jag övertygad om.

ÅTERVÄNDARE. Robin Karlsson är en av de spelarna som återvänt tillbaka till Väsby efter äventyr på annat håll. Något som har stort symbolvärde. Foto: Johan Borehed

Allettan norra 2019/20

Östersunds IK (norra)

Väsby IK (östra)

Vallentuna BK (östra)

Hudiksvall HC (östra)

Lindlövens IF (västra)

Borlänge HF (västra)

Piteå HC (norra)

Tegs SK (norra)

Kiruna IF (norra)

Bodens HF (norra)

Visa merVisa mindre