Sportchefens kontrakt. Fanna BK får böta 75 000 kronor för regelvidrigt kontrakt med den tidigare sportchefen. Foto: Privat

Så höga blir Fanna BK:s böter

Fanna BK:s tidigare sportchefs kontrakt var regelvidrigt. Det slår nu förbundets Disciplinnämnd fast i en dom mot klubben. Straffas med högt bötesbelopp.

  • Publicerad 12:28, 11 sep 2020

Vi har beslutat att överklaga storleken på boten.

Som EnköpingDirekt kunde avslöja under våren skrevs ett regelvidrigt kontrakt mellan fotbollsklubben Fanna BK och sportchefen Benjamin Tanovic. Avtalet innebar bland annat att sportchefen skulle få halva övergångssumman från varje spelare som lämnade klubben, som han tagit till klubben.

Efter att kontraktet uppdagades, den 12 maj, gjorde det svenska fotbollsförbundet en anmälan till Disciplinnämnden på förbundet, som nu kommit med sin dom.

I domen fastslås det att Fanna BK uppenbart brutit mot det 1 kapitlet, paragraf 8 i förbundets representationsbestämmelser gällande otillåtet inflytande och ägande (se faktaruta) i och med sportchefens kontrakt. En paragraf som i sin tur grundar sig på FIFA:s tvingande regler.

75 000 i böter

Fanna BK döms nu att betala 75 000 kronor i böter. Böterna ska vara betalade den sista september.

I domen står det att läsa:

”Förbudet mot otillåtet inflytande och ägande – och därmed principen om föreningars självbestämmanderätt – är av särskild betydelse för den sportsliga integriteten inom svensk fotboll varför brott mot 1 kap 8 § RB är av allvarlig karaktär vilket ska beaktas vid straffmätningen.”

Fanna BK:s styrelse skriver i ett yttrande till Disciplinnämnden att:

”Fanna BK har när avtalet blev känt för sittande styrelse, men innan det blev känt för förbundet, även beslutat av häva avtalet med sportchefen. Det gjordes alltså ingen uppsägning av avtalet utan en hävning vilket innebär en kraftfullare åtgärd än en vanlig uppsägning. Hävning innebär att båda parter befrias från sina framtida förpliktelser och fråntas rätten till framtida prestation från motparten.”

Fanna BK har till den 14 september på sig att överklaga domen. Vilket Fanna BK:s ordförande Andreas Hammar meddelat att de kommer att göra. Inte i sin helhet, utan summan på bötesbeloppet som man anser är för högt.

– Vi har under förra veckan bestämt att vi kommer att överklaga beslutet med inriktning på storleken på boten, säger Andreas Hammar.

Kap 1, 8 § Otillåtet inflytande och ägande

Förening får inte träffa överenskommelse som ger tredje part rätt att, helt eller delvis, ta del av framtida ersättning för en spelare som övergår till en ny förening.

Fannaspelaren klar för Europeisk storklubb – "Han har övertygat oss"

Sport Fannaspelaren Leonardo Scienza har skrivit på för den tyska storklubben Schalke 04:s U-23-lag.fredag 18/9 10:17

Så höga blir Fanna BK:s böter

Sport Fanna BK:s tidigare sportchefs kontrakt var regelvidrigt. Det slår nu förbundets Disciplinnämnd fast i en dom mot klubben. Straffas med högt bötesbelopp.fredag 11/9 12:28