Ny. "Jag har kommit till BP för att klubben vill bli bättre på jämlikhet. Inte för att den redan är bra", säger nya jämställdhetsstrategen Charlotte Ovefelt. Foto: Mikael Andersson

Så ska BP slopa sexismen

Jämställdhetsstrategen Charlotte Ovefelt har klivit rakt in i stormen på BP. Nu ska hon göra klubben mer jämlik. "Jargonen sitter i väggarna. Och att bygga bort jargong är jobbigt", säger hon.

  • Publicerad 11:52, 19 sep 2018

Om man inte petar här, där man når 4000 barn och unga, var ska vi då peta?

Charlotte Ovefelt hade varit på sitt nya jobb på BP under en timme när första samtalet kom från en journalist.

– Det var måndagen efter Aftonbladets avslöjande och jag skulle svara på hur det hade kunnat bli så här i BP. Det var nästan som ett dåligt skämt, säger hon.

Det som avslöjats var att många spelare i det allsvenska herrlaget upplevde att tränaren Luis Pimenta använde sig av mobbning och att hans ledarskap präglades av pennalism och sexism.

Charlotte Ovefelt blev inte förvånad över avslöjandena, som kom efter att hon hade anställts inom BP.

– Det här finns överallt i hela fotbollsvärlden. Det är som att fotbollen är en fri zon från de regler och normer som finns i resten av samhället, säger hon.

Det är en hierarkisk machokultur som präglar fotbollsrörelsen och där är BP inte ensam klubb, menar hon. Och machokulturen finns överallt. I sättet tränare pratar med fotbollsspelare, i föräldrars attityd till unga domare, i löneskillnaderna mellan herrar och damer, och i det som skriks från sidlinjerna när kidsen spelar match.

– Jag har suttit mycket och lyssnat på hur folk beter sig runt barnfotboll och det är ingen rolig historia. Ibland har jag suttit och pinnat antalet könsord på matcher. En gång hörde jag ”jävla fitta” skrikas 13 gånger under en barnmatch inom en annan förening. Det är så vedertaget att använda det språket att jag tror att de som stod bredvid inte ens hör det längre, säger hon.

Namn. I vintras var det omröstning om BP:s namn efter att många unga tjejer upplevde namnet Brommapojkarna som exkluderande. "Jag tycker namnfrågan är viktig, med det är inte det vi kommer börja med", säger Charlotte Ovefelt. Foto: Mikael Andersson

BP:s tränare får sparken efter avslöjande

Vad är det som gör att vi tar oss den rätten att bete sig så, bara för att vi står på en fotbollsplan? Den frågan har Charlotte Ovefelt ställt sig många gånger i sitt arbete. Ofta får hon höra att det är engagemanget och passionen som fotbollen väcker som gör att omdömet brister.

– Men vi kan inte acceptera det. Vi måste lära oss hantera våra känslor även i en fotbollsmiljö. BP når 4000 barn och unga varje vecka. Det kan inte vara okej att andra normer gäller här än i resten av samhället, säger hon.

Hennes uppdrag inom Brommapojkarna är att skapa en utbildningsplattform som ska kunna användas på alla nivåer inom BP. Hon är genusvetare och har byggt upp ett metodmaterial som hon kallar Normbollen. Det är bland annat det materialet som BP:s utbildningsplattform ska byggas på och hon kommer börja med herrsidan för att det är där det mest behövs.

Jämställdhetsstrategier och utbildningsplattformar i all ära, men finns det inte en risk att det stannar på kansliet och inte sipprar ner till fotbollsplanen?

– Det är en utmaning. Och många känner att de är här för att spela fotboll, och inte för att prata om normer och peta i ord. Men om man inte petar här, där man når 4000 barn och unga, var ska vi då peta?

När Luis Pimenta anklagades för sexism och pennalism blev han sparkad. Sportchefen Daniel Majstorovic gick i samma veva. Men kan det vara så att den tränarkulturen som Luis Pimenta visade på är ett symptom på en kultur som sitter i väggarna?

– Jag tror det sitter i fotbollsväggarna, absolut. Men väggar är flyttbara och man kan måla om dem. Och jag är oerhört stolt att arbeta i en förening som vill vara med och måla om väggarna. Det kommer ta tid att flytta det här berget, men det är absolut möjligt.

Ilska efter uteblivna namnbytet i Brommapojkarna

Detta har hänt:

Luis Pimenta, huvudtränare för herrarnas A-lag, anklagades för pennalism och sexism i en granskning i Aftonbladet 31 augusti.

En utredningen hos BP bekräftade delar av artikelns innehåll och tränarna Luis Pimenta och Goncalo Pereira fick båda sparken. Sportchefen Daniel Majstorovics valde att säga upp sig.

Ny huvudtränare för herrlaget är Roberth Björknesjö.