ELVA. Sabina Küller har spelat elva a-lagssäonger i AIK och deltagit i 104 landskamper. Nu ser 25-åringen fram emot att få spela i blågult igen efter bojkotten. Foto: Anders Ekström

Sabina vill visa att strejken var berättigad

Strejken är över och damkronorna fick sin vilja igenom. Nu vill hockeydamerna visa alla att de verkligen är värda de förbättrade villkoren.

  • Publicerad 12:00, 10 dec 2019

2019 har överlag varit ett rätt mörkt år för svensk damhockey. Efter en svag insats i april åkte landslaget ur A-VM för första gången. I augusti gick sedan landslagsspelarna ut i strejk för att få bättre villkor och bemötande.

Efter dryg två månaders bojkott löstes krisen. Det blev en omstart. I november samlades Tre Kronor igen, för ett läger, och nu i mitten av december väntar de första riktiga matcherna: fyrnationsturnering i Tyskland.

– Det är alltid kul att bli uttagen och få representera Sverige, säger AIK:s lagkapten Sabina Küller som gjort 104 landskamper.

– Denna gång känns det faktiskt extra kul och jag är extra taggad. Det blir som en nystart.

"Positivt för damhockeyn"

Ja, efter att ha fått bättre förutsättningar till att spela i blågult så vill truppen visa att de är värda det.

– Allt som hänt har bidragit till att skapa något positivt för damhockey i Sverige, för nu och framtiden. Det var egentligen inga höga krav och borde varit standard redan innan detta. Men vi är nöjda absolut och känner en större stöttning och backning.

– Nu gäller det att prestera utifrån de kraven. Vi kan inte bara kräva, vi måste kontra med bra resultat och ta ansvar.

Hur var bojkottstiden för dig?

– Jag la det åt sidan och lät det ta sin tid. Jag kunde inte göra så mycket åt det så jag la ingen energi på det. Istället var det mer fokus på min hemmaklubb.

Sabina, 25, är redan inne på år elva i AIK:s a-lag och har spelat både VM och OS för Sverige. Härnäst väntar B-VM för första gången.

– Det blir något nytt, det är bra motstånd där också. Det kommer bli en anspänning mentalt men vi vill visa alla att vi kan bättre än det vi visade i Finland i april. Vi hade lite otur på VM och fick inte ut max då.

– Ett stort mål och sporre är att kämpa oss tillbaka till A-VM och sedan upp i världsrankingen.

Sex Gnagare uttagna

Sabina får även med sig fem lagkamrater till samlingen, vilket är flest av alla lag. Emmy Alasalmi, Fanny Rask, Lisa Johansson, Linnea Hedin samt Erica Udén Johansson gör Sabina sällskap där.

– Väldigt positivt, säger huvudtränaren Jared Cipparone. Det visar att vi har stor kvalité i laget och det skapar bra signaler utåt.

– Det är även kul att se att Erica och Linnea är tillbaka där efter en tid utanför truppen. Även fast man är äldre kan spelarna fortsätta utvecklas och ta sig tillbaka dit, vilket är glädjande.

SEXTETT. Erica, Lisa, Sabina, Linnea, Emmy och Fanny är uttagna till landslaget. Foto: Anders Ekström

Stockholm Direkt