Satsning på unga basebollspelare

Baseboll har funnits i Upplands-Bro kommun sen 80-talet men nu ska framgång skördas i och med framträdande plantor. Landslagsmeriter är bara början på nästa A-lag.

  • Publicerad 14:05, 16 jun 2017

Det finns inget seniorlag att skryta med när det ska spelas baseball i Kungsängen City. Men utan frön blir det inga plantor.

För tillfället satsar föreningen enbart på ungdomar. Så småningom när de blir äldre blir de stommen till ett nytt A-lag, säger tränaren Peter Granqvist.

Var rekryterar ni ifrån?

­ – De flesta av våra spelare har rekryterats från skolorna i Kungsängen. När vi kommer ut och visar sporten eller genom att de känner någon som spelar och kommer ner och provar på.

Baseboll i Kungsängen går tillbaka till 80-talet. Laget spelade i elitserien mellan 1982 och 1990. Det nuvarande laget har spelat ihop i fyra år och talang finns det i laget.

Först och främst ser vi fram emot ett derby mot Sundbyberg den 11 juni. Men vi har spelare som är på landslagsuttagningar, junior och kadetter. kanske får vi vår första landslagsmerit redan till hösten, fortsätter Sundqvist.

Kort- och långsiktigt mål?

– På lång sikt satsar vi på att etablera basebollen i Kungsängen med lag på alla nivåer. Målet för i år är att nå SM final i U15 serien.

Kommer allt från USA?

– Alla som spelar baseboll i Sverige hämtar inspiration från USA eftersom sporten är så ohyggligt stor där. Men man skall inte glömma bort att det finns proffsligor även i Europa, som i Tyskland, Nederländerna och Italien. Där många svenska spelare spelar.

För många svenskar är baseboll självklart kopplat till USA och korv med bröd med många toppings – men även att en match kan ta sååååå lång tid.

Baseboll är bitvis en komplicerad sport med många moment som tar lite tid att lära sig. Men för oss frälsta är det ”The greatest game in the world”!

En lite förutsägbar fråga, håller du på New York Yankees?

– Ja.

Om Peter Granqvist

Han började spela baseboll i USA 1972. Har spelat vidare i Sverige mellan 1979-2015.

Är spelande tränare för det ”icke existerande” seniorlaget och tränare för ungdomar sen 1994.

Utöver USA är baseboll stort i stora delar av Asien. I Europa vann Nederländerna senaste EM.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Musikkvällar på lanthandeln

En artikel ur Sommar E18 Krägga Café och Lanthandel öppnade för lite mer än ett år sedan och är idag välbesökt både i butiken och kaféet och lockar många med sina musikkvällar.tisdag 19/6 22:31

Senaste numret

Bålstabladet