Foto: Christian Backevik

Satsningen gav frukt – AIK:s bandyherrar klara för elitserien

Storsatsande AIK pallade för trycket. Bandyherrarna visade klass i kvalet och blev i söndags klara för elitserien.

  • Publicerad 18:50, 11 mar 2019

Så sent som 2017/18 spelade AIK:s bandyherrar i division 1. Storsatsningen hade startat säsongen innan och mängder med namnkunniga nyförvärv knöts till klubben. Ifjol började den alltså ge frukt och laget gick upp till allsvenskan. Där fortsatte satsningen och stora namn som Fosshaug, Rintala, Nordström och Bergwall knöts till det svartgula laget.

Väl där började visserligen laget lite svagt – men spelade sedan upp sig rejält. Till slut blev det en tredjeplats i näst högsta serien vilket innebar kvalspel mot Frillesås, Falu BS och Nässjö.

Vunnit fyra av fem

Gnaget visade där klass och vann fyra av sina fem spelade matcher. I söndags besegrades elitlaget Frillesås med 3–0 och därmed var elitkontraktet klart. Efter 54 år är herrlaget tillbaka i högsta serien.

Daniel Axi. Foto: Christian Backevik

– Det känns otroligt skönt, verkligen en lättnad att det gick vägen, säger lagkaptenen Daniel Axi. För mig som är gnagare sedan födseln är detta hur stort som helst.

Vad säger du om ert kval?

– Vi har verkligen höjt oss mycket och det var en stor skillnad mot seriespelet. Sista seriematchen mot Ljusdal blev en bra förberedelse inför kvalet och alla insåg att det var dags att växla upp. Det fanns inga livlinor.

Sista matchen i kvalet spelas på onsdagen borta mot Falu BS. Den andra platsen till elitserien står just mellan Falu BS och Frillesås.

En längre version kommer i veckans nummer av lokaltidningen Vi i Solna.

Stockholm Direkt