Sebbe klar för sitt tredje proffsäventyr

Då Hammarby återigen missade allettan vände Sebastian Andersson istället blicken västerut. Den rutinerade burväktaren, från Sumpan, byter division 1-spel mot proffshockey i USA under våren.

  • Publicerad 16:00, 25 jan 2019

Det är framför allt i Hammarby som Sebastian Andersson gjort sig ett namn. I fyra säsonger har han vaktat kassen i den grönvita klassikern och tidigare har han bland annat spelat för Sollentuna och Spånga. Under hösten 2018 var ”Sebbe” även inlånad som andramålvakt till allsvenska Karlskrona en kortis.

Dessutom har Sundbybergssonen, med SIK som moderklubb, gjort två hockeyvändor i utlandet. Mellan 2010 och 2015 spelade målvakten collegehockey (NCAA III) för New England och efter förra årets säsong var Sebastian i Australien och spelade för Adelaide Adrenaline.

Och nu i vår är det dags för nästa utlandsvända. Då Hammarby återigen missade allettan, dit topp 5-lagen i hockeyettan går, beslutade 29-åringen för att testa lyckan i USA igen.

– Det ska bli jävligt kul. Jag har gjort det ganska bra under hösten och hoppades kunna få något i allettan, men det är svårt som målvakt. Det är ju bara två platser, säger han till hockeynews.

"Lockade mer"

Hammarby IF spelar just nu i en så kallad fortsättningsserie med övriga sex lag från hockeytettan östra.

– Det här lockade lite mer än en fortsättningsserie, jag har gjort det några gånger förr. Man vet ju aldrig om man får chansen igen så man får ta den när man kan.

Sebastian spelar numera för Birmingham Bulls, som är ett topplag (trea) i den helprofessionella ligan SPHL i sydöstra USA.  

– De hörde av sig innan säsongen också, men det var inte aktuellt då i och med att Hammarby stod och väntade på mig. De har varit på mig sedan dess. Man blir inte miljonär direkt, men det är bra förutsättningar att bara kunna fokusera på hockey.

Sugen på nytt äventyr

Målsättningen med sitt tredje proffsäventyr är att bidra till lagets framgångar och, om det går bra, kanske få chansen i en bättre liga.

– Det började klia i kroppen efter ett nytt äventyr. Jag vet inte hur jag kommer stå mig. Spelar jag ett par dåliga matcher kan jag lika gärna vara tillbaka hemma igen efter några veckor.

– Mycket handlar ju om upp och nedflyttning där borta och spelar jag å andra sidan bra kanske jag får chansen att lyftas upp en liga.

Debuten skedde i fredags (18/1) då han tog 32 av 36 skott i 5–4-förlusten mot Pensacola. Matchen efter var Sebastian andramålvakt.

Sebastian Andersson

Ålder: 29 år, född 1989.

Moderklubb: Sundbybergs IK

Andra klubbar: Spånga, Sollentuna, Stocksund, Hammarby, Adelaide Adrenaline, New England College.

Aktuell: Klar Birmingham Bulls i USA.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här kostar villorna mest i Stockholm

Nyheter LISTA: Så har huspriserna förändrats – kommun för kommun På vissa håll i länet har huspriserna sjunkit med 9 procent det senaste året. I andra delar har de i stället stigit. Här är siffrorna som visar vad en villa kostar där du bor, och hur priserna har...onsdag 20/2 7:00

Förslag om uppdelat arvode återremitterat

Nyheter Lång debatt om Socialdemokraternas förslag Efter en debatt som pågick i knapp en och en halv timme återremitterades Socialdemokraternas förslag att en av partiets två kommunalrådsposter ska fördelas på nio personer.tisdag 19/2 15:50

Få vill nattvandra i Sundbyberg

Nyheter Kämpar för att locka vuxna ut på kvällarna Sju personer har valt att viga sin tid till att nattvandra i Sundbybergs lokala delar. Men för att klara av arbetet behöver det vara fler och just nu är uppslutningen "katastrofdålig", enligt...tisdag 19/2 11:00