Sebbe klar för sitt tredje proffsäventyr

Då Hammarby återigen missade allettan vände Sebastian Andersson istället blicken västerut. Den rutinerade burväktaren, från Sumpan, byter division 1-spel mot proffshockey i USA under våren.

  • Publicerad 16:00, 25 jan 2019

Det är framför allt i Hammarby som Sebastian Andersson gjort sig ett namn. I fyra säsonger har han vaktat kassen i den grönvita klassikern och tidigare har han bland annat spelat för Sollentuna och Spånga. Under hösten 2018 var ”Sebbe” även inlånad som andramålvakt till allsvenska Karlskrona en kortis.

Dessutom har Sundbybergssonen, med SIK som moderklubb, gjort två hockeyvändor i utlandet. Mellan 2010 och 2015 spelade målvakten collegehockey (NCAA III) för New England och efter förra årets säsong var Sebastian i Australien och spelade för Adelaide Adrenaline.

Och nu i vår är det dags för nästa utlandsvända. Då Hammarby återigen missade allettan, dit topp 5-lagen i hockeyettan går, beslutade 29-åringen för att testa lyckan i USA igen.

– Det ska bli jävligt kul. Jag har gjort det ganska bra under hösten och hoppades kunna få något i allettan, men det är svårt som målvakt. Det är ju bara två platser, säger han till hockeynews.

"Lockade mer"

Hammarby IF spelar just nu i en så kallad fortsättningsserie med övriga sex lag från hockeytettan östra.

– Det här lockade lite mer än en fortsättningsserie, jag har gjort det några gånger förr. Man vet ju aldrig om man får chansen igen så man får ta den när man kan.

Sebastian spelar numera för Birmingham Bulls, som är ett topplag (trea) i den helprofessionella ligan SPHL i sydöstra USA.  

– De hörde av sig innan säsongen också, men det var inte aktuellt då i och med att Hammarby stod och väntade på mig. De har varit på mig sedan dess. Man blir inte miljonär direkt, men det är bra förutsättningar att bara kunna fokusera på hockey.

Sugen på nytt äventyr

Målsättningen med sitt tredje proffsäventyr är att bidra till lagets framgångar och, om det går bra, kanske få chansen i en bättre liga.

– Det började klia i kroppen efter ett nytt äventyr. Jag vet inte hur jag kommer stå mig. Spelar jag ett par dåliga matcher kan jag lika gärna vara tillbaka hemma igen efter några veckor.

– Mycket handlar ju om upp och nedflyttning där borta och spelar jag å andra sidan bra kanske jag får chansen att lyftas upp en liga.

Debuten skedde i fredags (18/1) då han tog 32 av 36 skott i 5–4-förlusten mot Pensacola. Matchen efter var Sebastian andramålvakt.

Sebastian Andersson

Ålder: 29 år, född 1989.

Moderklubb: Sundbybergs IK

Andra klubbar: Spånga, Sollentuna, Stocksund, Hammarby, Adelaide Adrenaline, New England College.

Aktuell: Klar Birmingham Bulls i USA.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Stökigt i väntan på tvärbanan

Nyheter Förberedelser för kollektivtrafiken i Rissne centrum Inhägnat grönområde, avstängd parkeringsplats och en busshållplats inne på huvudparkeringen är några stora förändringar i och runt Rissne centrum. Orsaken är alla förberedelser för tvärbanan.måndag 19/8 8:15

Starka reaktioner när staden skyltade om

Nyheter Boendeilskan stor på grund av miss Årets sommarplåga i Sundbyberg blev borttagandet av tilläggstavlan om 7-dygnsparkering i anslutning till parkeringsytor runt om i staden. Stadens förtydligande information dröjde så länge att ilska...fredag 16/8 16:31
Stockholm Direkt