Sebbe ser världen via hockeyn

Alla når inte den yppersta eliten – men det finns ändå massor att uppleva inom hockeyn. Sebastian Andersson, 29, har gjort två vändor i USA respektive Australien men är ännu inte mätt på äventyr.

  • Publicerad 12:00, 23 sep 2019

Många hockeyspelare siktar på att nå världseliten och spela i NHL, SHL eller någon annan toppliga. Dock är det bara en bråkdel av alla som lyckas nå dit.

Men hockeyn har så mycket mer att ge än de allra bästa ligorna. Fråga bara Sebastian Andersson.

Som sjuåring ställde han sig direkt i målet i Sundbybergs IK och det var början på en spännande resa i sportens värld. Efter spel i bland annat Spånga, Hammarby och Sollentuna hamnade målvakten på college i New Hampshire, USA.

– Det var den näst bästa collegeligan och det var kul att få kombinera hockey med studier, säger Sebbe som är uppvuxen i centrala Sundbyberg nära Tornparken.

Spel "down under"

Efter fem år på college så kom Andersson tillbaka till Bajen och Sverige. Efter tre år i division 1 var det dags för nästa äventyr.

– Jag fick ett samtal från en gammal Bajare som spelade i Australien och sen ringde sportchefen i Adelaide. För mig var det inget att tveka på.

Sagt och gjort. Efter säsongen i Sverige blev det spel i den australiensiska högsta ligan AIHL.  

– Det var en helt annan värld, helt klart. Australien är efter de stora hockeynationerna men intresset är på uppgång. Vi flög överallt och vissa av arenorna håller god division 1-klass. Andra knappt Korpen. Det var hönsnät och så vidare, ha ha.

Tillbaka till staterna

Till säsongstarten 2018/19 var Sebbe tillbaka i Hammarby. Strax efter nyår var det dock dags för återkomst i USA.

– Det var en rumskamrat från Australien som spelade i Alabama som hörde av sig. Det var inget att tveka på igen så jag drog över.

I Pelham, sydöstra USA, blev det spel i Birmingham Bulls i proffsligan SPHL.

– Det var otroligt kul att få vara proffs. Jag tycker det var inspirerande och det var ett stort intresse där. Vi snittade drygt 2 000 och i derbyna mot Huntsville var det minst 5 000.

Vad höll SPHL för klass?

– Jag skulle säga botten i allsvenskan ändå. Ligan blir ju bättre när alla bara spelar hockey, alla blir bättre förberedda. I Sverige jobbar ju de flesta heltid i division 1.

Efter USA blev det ytterligare en kort vända till i Australien. Denna gång för Melbourne Ice.

– Det var lite generationsväxling så vi missade slutspelet. Jag tycker det gick okej för mig men jag drogs med lite ryggproblem. Det var jätteroligt att bo i Melbourne.    

Vill troligen ut igen

I augusti återvände 29-åringen till jobbet som eltekniker och bostaden i Sumpan. Förrförra veckan drog säsongen igång med Hammarby med en 1–2-förlust mot Visby.

Just nu gäller Bajen för hela slanten – men fler äventyr lockar på sikt.

– Ja, jag stänger inga dörrar. Kanske någon klubb i Europa, den nya Alpligan vore kul. Eller USA igen. Vi blev ju tvåa senast så det vore kul att slutföra det vi påbörjade och ta guld. En målvakt peakar kring 30 så jag är ju strax där.

Vad säger du om resan du gjort?

– Det är ju det budskapet jag vill få fram: den finns en häftig resa att göra utanför NHL. Jag hade aldrig drömt om allt detta och har nu fått göra häftiga äventyr utanför den absoluta toppen. En resa som heller inte är slut än.    

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Från Sundbyberg till VM i längdskidor

Sport 22-åringen med i svenska U23-truppen Gustav Aflodal, 22, började med längdskidor i Sundbybergs IK. Nu ingår han i svenska truppen när U23-VM i längdskidor inleds i Tyskland den första mars.fredag 21/2 16:05

Vad kan du om sportlovet?

Nyheter Quiz. Testa dina kunskaper om lediga veckan Dags för sportlov i Sundbyberg som har en diger sporthistoria. Men vad kan du om lovet och om Sumpans OS-medaljörer? Fira in lovet genom att utmana nära och kära i vårt quiz!fredag 21/2 15:49

Lista: Det här kan du göra under lovet i Sumpan

Nyheter 10 gratis aktiviteter för skollovsbarn Koda spel, lär dig keramik eller varför inte ta en danskurs? Vi listar tio gratis saker att göra för barn och unga som hänger hemma i Sundbyberg på sportlovet.fredag 21/2 15:29
Stockholm Direkt