MÅLLÖSA. Elliot Lorraine hittade nätet bakom Alexander Jirhage i VBK-målet, i målprotollollet tog sig Väsbylaget däremot inte in. Foto: Arne Rundlöf

Serieseger trots avslutande förlust

I kväll säkrade Väsby Hockey klubbens blott andra serieseger på förbundsnivå. Prestationen lockade dock inte fram brösttoner, därtill sved slutomgångens 0–4-förlust mot Vallentuna för mycket.

  • Publicerad 22:40, 11 dec 2019

Det bör ses som ett sundhetstecken att Väsbyspelarna i kväll klev av Vallentunas hockeyrink med besvikna miner. Många fästen blicken strax framför skridskorna.

Innan assisterande tränaren Nicklas "Boba" Petersson hade fått samla sig satte han en hård etikett på insatsen.

– Rutten!

Ändå kom inte plumpen oväntat. Med bärande spelare som Pontus Karlsson, Oliver Horrsell och Lubomir Fetkovic i sjuksängen var oddsen inte till lagets fördel. Dessutom var seriesegern i praktiken klar och VBK hade allt att vinna. Något Boba Pettersson kunde konstatera när vinnarskallen svalnat.

VBK ville mest

VBK:s jakt på sista platsen till allettan märktes omgående. Redan efter 20 minuter hade hemmalaget platsen i sin hand. Väsbyiterna försökte, men det här var inte kvällen då det var tillräckligt. Puckbehandlingen var dålig, passen och skotten mediokra.

– Första perioden är säsongen sämsta, menade Boba Pettersson.

Närmast att skapa nerv var Manfred Ehlers med ett stolpskott i andra perioden.

Så det är Väsbylagets totala höstinsats som är grejen.

Svensk ishockey har sedan födelsen 1922/23 genomgått flera serieförändringar. Modern tid räknas sedan förändringen som infördes 1975/76. Bland de 25 föreningarna som därefter lirar i högsta serien finns Väsby.

Trots spel på huvudsakligen näst- eller tredje högsta nivå har Väsby ytterst sällan varit vinnare – seriesegrare. Inte ens då klubben 2011/12 spelade på distriktsnivå (division 2) blev det serieseger. Bålsta HC var överlägsna och i efterföljande alltvåan var Botkyrka bäst. Väsby tog sig likväl tillbaka till division 1 genom att bli tvåa i kvalserien.

"Inte viktigt"

Fram till i kväll hade Väsby blott en serieseger, från säsongen 2006/07. Stefan Markl gjorde åtta säsonger i Väsby. Han minns nämnda säsong.

– Då som nu var det inte viktigt att vinna serien, utan handlade om att bygga ett spel för att att försöka ta oss till allsvenskan. Vi var helt klart bättre än övriga lag, men såg grundserien som transportsträcka. Och så hade vi "Pålle" (Andreas Paulsson, som inledde målskyttet för sitt Vallentuna i kväll) som gjorde poäng i alla lägen, säger Stefan Markl, 40, som i dag spelar division 5-hockey i Boo och till för en månad sedan hade Djurgårdens Dick Axelsson som lagkompis.

Nu har Väsby IK HK sin andra serieseger på elitnivå. Segermarginalen efter 22 omgångar blev åtta mål till Visby/Roma, Båda lagen landade på 48 poäng.

Är det en fjäder i hatten att vinna en serie, även om det i sak saknar betydelse?

– Absolut. Och det är roligt, säger tränaren Viktor Tuurala. Jag ser det mest ur perspektivet hur man såg på Väsby Hockey när vi startade och hur man ser på oss i dag. Det finns svart på vitt att laget, och klubben, gått framåt de senaste åren. Och vi hoppas kunna åstadkomma större ting.

Serieseger var en målsättning

Inför höstens grundserie fanns det ett internt uttalat mål att vinna serien.

– Ja, det var uttalat bland spelarna och oss ledare. Målsättningar är värdelösa om de inte delas av alla, säger tränaren Viktor Tuurala.

När blev målet officiellt, det är först sista månaden det talas högt om serieseger?

– Från början, ingen har varit hindrad att tala om det.

Allettan drar igång direkt efter juldagarna och håller sig förbundet till tidigare upplägg innebär det att det bjuds på minst ett Väsby–Vallentuna-derby i mellandagarna.

Matchens tre stjärnor

*** Manfred Ehlers

** Robin Karlsson

* Felix Dahlgren

Visa merVisa mindre