Serkan vill skriva AIK-historia

Han har upplevt både proffsspel och landslaget hittills i sin framgångsrika basketkarriär. Men ett stort och viktigt mål återstår för Serkan Inan. – AIK ska upp till ligan innan skorna åker upp på hyllan, säger 31-åringen.

  • Publicerad 17:00, 14 sep 2018

Det är det som motiverar mig och laget

En ny säsong närmar sig och i fredags kom Uppsala på besök till Solna för att träningsmatcha. Efter en rivstart, och ledning med 20 poäng, slutade kampen rättvist 77-65. En av lagets stora stjärnor fick dock sitta bredvid och se matchen.

– Jag har lite problem med ljumsken och kan missa lite i början av säsongen. Men jag är snart tillbaka, försäkrar Serkan Inan.

Förra säsongen var överlag misslyckad för Serkan och AIK:s basketherrar. Det blev en fjärdeplats i superettan och Serkan blev axelskadad i november – och missade sedan resten av säsongen.

– Jag har haft en del skador i karriären, men denna var lite mer komplex än tidigare. Det var tungt att se att laget inte klarade våra sportsliga mål och att jag inte kunde bidra på plan.

Det skadefyllda 2017/18 har skapat en rejäl revanschlusta hos 31-åringen. Nyligen förlängde han och brorsan
Erkan sina kontrakt med Gnaget.

– Det är bara AIK som gäller. Och ingen är mer taggad än jag för säsongen. Jag har en väldigt stor hunger att spela och jag ser ännu inget slut på min karriär. Så länge kroppen håller ska jag spela så länge jag kan.

Serkan, som blir 32 i november, har en gedigen karriär inom basketen bakom sig. Den började i Solna Vikings och har därpå innehållit mängder med landskamper, spel i ligan och sju år som proffs i Turkiet.     

Men ett stort mål återstår: han vill skriva historia med sitt älskade favoritlag.

– Jag ska upp till ligan med AIK innan skorna åker upp på hyllan. Det var målet när jag kom till klubben 2015 och det målet kvarstår ju.

– Jag har alltid varit AIK:are och det är en stor anledning till att jag hoppade på projektet från början. Jag vill göra något speciellt och sätta avtryck i AIK. Det är mitt sätt att ge tillbaka.

På längre sikt vill Serkan fortsätta i Gnaget och föra basketen framåt.

– Förhoppningen är att jag kommer att vara inblandad i klubben även efter att jag har slutat som spelare. Jag vill att basketen ska växa i Sverige och där kan AIK med sitt starka varumärke vara extra viktigt.

Var har vi AIK:s herrlag 2018/19 då? Jo, en del viktiga pjäser har lämnat men större delen av stommen är intakt. Dessutom är, liksom Serkan själv, både Jesper Eliasson och Jonathan Gunnarsson på väg tillbaka efter skadeuppehåll.

– Vi har missat en del nyförvärv och haft några avbräck. Plus minus noll typ. Men vi får ju tillbaka flera spelare som knappt kunde spela ifjol, vi har värvat bra och har även ett par intressanta unga spelare som förhoppningsvis är redo för seniorspel.  

– Det är heller inte riktigt färdigvärvat än. Vi kommer ha ett bra lag i vinter.

Vad är målet?

– Allt som inte innebär att vi vinner är ett misslyckande. Så det är samma mål som vi haft tidigare: vinna serien och gå upp till ligan. Det är det som motiverar mig och laget.

Premiären i superettan spelas 23 september, hemma mot Helsingborg.

Mer Serkan Inan

Bor: Sundbyberg.

Ålder: 31 år, snart 32.

Moderklubb:
Solna Vikings.

Längd: 200 cm.

Tidigare klubbar:
Solna Vikings, Fener-
bahçe, Alpella, Kepez Belediyesi, Antalya BB, Oyak Renault, Hacettepe Üniversitesi, Stockholm Eagles.

Aktuell: Klar för en ny säsong med framgångssökande AIK
basket.

Stockholm Direkt