SIK kvalade sig kvar i allsvenskan

Sumpan kan andas ut. Sundbybergs IK:s bowlingherrar gjorde en stark vändning i kvalet mot Västerås – och spelar därmed i allsvenskan även 2019/20.

  • Publicerad 17:20, 15 maj 2019

Efter en kass avslutning i allsvenskan stod det klart att framgångsrika SIK fick kvala sig kvar i näst högsta serien. Fem avslutande förluster blev ödesdigert. Då ambitionen var högre än en femteplats sågs den negativa kvalplatsen naturligtvis som en klar missräkning av det elitserietörstande herrlaget.

Men Sundbybergs IK bet ihop och bestämde sig för att klara av det.

– Jag tycker vi förberedde oss helt okej och träningarna inför kändes bra. Visserligen var det neutral hall och nytt underlag men det var ju lika för båda, berättar Gustavo Layrisse som är spelande UK tillsammans med Filip Thelander.

Tuff start

Dock blev det uppförsbacke direkt i Brännkyrkahallen mot Västerås SK. Västmanlänningarna vann den första kvalmatchen med 8–12.

– Vi började starkt, men tappade och förlorade en tight förstamatch, fortsätter Layrisse.

Men SIK hade inte gett upp. Tvärtom. Bowlinggänget vann den andra kvalmatchen klart med 12–3. Matchen var redan avgjord innan den fjärde serien och segern tog kvalmötet till skiljeserie.

– Vi samlade ihop oss, åt tillsammans och pratade inför andra matchen och jag tycker vi gjorde en väldigt bra insats.

Bäst när det gällde

Formen fortsatte i avgörandet. I skiljeserien spelas bara en omgång och där tog Sumpan kommandot tidigt och mot slutet kunde Filip Thelander och Mikael Kanold avgöra. SIK vann den tighta serien med 3–2 – och blir kvar i allsvenskan.

– Riktigt skönt att slippa börja om i division 1. Jag tycker det var starkt av oss att klara av det trots att vi förlorade första kvalmatchen. Det var givetvis blandade känslor att behöva kvala men vi gjorde ändå jobbet.  

Vad säger du om säsongen?

– Den var tuff överlag. Vi har haft lite problem med spelare på grund av sjukskrivning och helgjobb och spelade sällan med ordinarie a-trupp. Det som var bra med det var att yngre spelare från Farmen fick speltid.

– Men överlag har vi underpresterat spelmässigt, även om det var små marginaler i många matcher. Att förlora fem raka matcher i slutet blev kostsamt. Vi kommer göra en större analys senare.

Det nya kontraktet är bara dagar gammalt, men redan nu finns planer för 2019/20.

– Vi kommer kämpa för att få kvala uppåt till elitserien igen och jag tror inte vi tappar någon ordinarie spelare. Ingen har sagt att de ska sluta. Vi har även duktiga ungdomar bakom a-laget som kan bli bra förstärkningar om de blir kvar.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här kan du träna ute på hemmaplan

Nyheter Ella Söderberg tipsar om enkla övningar på utegym Runt om i Stockholms län kryllar det av utegym. Men vad gör man med alla stockar och bräder och hur kommer man igång med träningen? Vi bad vår reporter, tillika redaktionens träningsexpert, att ge...fredag 17/1 16:05

Lunchrestaurang flyttar in i Ursvik entré

Nyheter Öppnar i maj Ursvik Entré fylls stadigt av nya hyresgäster. Senaste tillskotten är restaurangen Kalaset, som på allvar slår upp dörrarna i maj, och tvärbanans projektkontor.fredag 17/1 15:59

Rinkebysonen Martin Mutumbas liv blir bok

Nyheter AIK-profilen samarbetar med sportjournalist Rinkeby-uppväxta Martin Mutumbas liv blir bok. I höst kommer berättelsen om före detta AIK-spelaren.fredag 17/1 11:24
Stockholm Direkt