SIK tackar nej till uppflyttning

Sundbybergs IK har gjort en stark säsong och vann förra veckan division 2. Men seriesegern blir bara av akademisk betydelse då innebandydamerna väljer att tacka nej till uppflyttningen.

  • Publicerad 17:00, 5 apr 2019

Det har varit på gång ett bra tag. Sundbybergs IK:s damlag har gjort sin bästa säsong någonsin och med en omgång kvar säkrades seriesegern i division 2 norra.

Segermarginalen blev till slut sex poäng före tvåan Duvbo IK.

– En skön känsla, mer skönt än glädje faktiskt. Vi hade ju ledningen länge så det är skönt att vi klarade av det till slut, berättar tränaren Niklas Palmqvist.

Senaste förlusten kom i november och totalt har SIK tagit 44 av 54 möjliga poäng. Onekligen en stark insats.

– En jätte-, jättebra säsong givetvis. Vi har hela tiden haft en hög moral och lyckats avgöra jämna matcher. Jag tycker att vi alltid haft en trygghet att vi kunnat göra ett mål till. Överlag har det varit en rolig och glädjefylld säsong.

God stämning i laget

Palmqvist, som tränat damerna i fyra år, ser flera orsaker till säsongens lyft. Bland annat flera bra nyförvärv och den fina stämningen.

– Vi fick in ett par spelare till denna säsong och fått till en bra konkurrens. Vi har haft flera femmor där alla kan göra mål och bidra med poäng.

– Dessutom är vår glädje en stor faktor. Efter jul hittade vi en lite mer lättsam stämning som nog påverkats positivt av segrarna och våra nya spelare. Allt skapade en stor moral som hjälpte oss att prestera bra.

Tackar nej till division 1

Men det blir dessvärre ingen uppflyttning. Redan kring säsongens halvtid tog föreningen ett beslut att oavsett utgång så skulle damlaget tacka nej till uppflyttning till division 1.

– Det känns sådär, såklart. Men ibland är bra och kloka beslut tråkiga att ta. Vi känner alla att det är ett korrekt beslut men givetvis är det lite tråkigt.

Att Sumpan tackar nej är ett beslut som klubben och laget noga övervägt. Coach Palmqvist pekar bland annat på ekonomiska orsaker liksom engagemanget kring laget.

– Det är ett stort glapp mellan ettan och tvåan. Det behövs fler spelare och större engagemang från alla parter och så är det dyrare för SIK. Därför beslöt vi gemensamt för att avvakta och istället fortsätta att bygga upp organisationen.   

– Vi såg en fara att gå upp för tidigt och då kanske blir ett strykgäng och förlora allt positivt som vi så framgångsrikt byggt upp.

Är alla spelare med på detta beslutet?

– Ja, det är min bild att alla är.

Ska bli bättre 2019/20

Seriesegraren hoppas nu kunna bli ännu starkare nästa säsong och då, om allt stämmer, kunna ta klivet upp.

– Ja, vi vill ta klivet upp och etablera oss där, men då krävs en lite större satsning.

Som det ser ut just nu blir de flesta spelarna kvar.

– Det ser ut som att merparten fortsätter, jag tror ingen lämnar för en utebliven uppflyttning till division 1. Jag hoppas nu att vi kan få in ett par till spelare och sen ta steget upp.

– Vi har även ett behov av ett par ledare till plus att skapa en bra ekonomisk organisation. Dessutom kommer det duktiga spelare från de egna leden som snart kanske kan ta steget upp till a-laget, vilket vore mycket positivt.

Även Duvbo har tackat nej till uppflyttning/kval till division 1.

Säsongen 2018/19

Flest mål: Agnes Kjellsson, 13

Flest assist: Hilda Kjellsson, 8

Flest poäng: Agnes Kjellsson, 19

Mest utvisad: Amalia Karlsson, 8 min

Största seger: 16–0 mot Sigtuna (24 nov)

Antal gjorda mål: 84

Målskillnad: +46

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här har villapriserna ökat mest i Stockholm

Nyheter Så mycket har priserna stigit på fem år – och här är villorna dyrast En ny undersökning visar var någonstans i Stockholms län som priserna på villor har gått upp mest de senaste fem åren.fredag 14/6 15:42

Sophögar upprör Sundbybergsborna

Nyheter Förvaltningen har tvingats ta bort papperskorgar En gång i veckan tvingas Kjell Lönnberg konstatera att det "ser för jävligt ut" i anslutning till områdets återvinningsstation i Rissne. Bristen på respekt och för hälsorisker har även tvingar...fredag 14/6 8:00

Färgkodade inkast ska underlätta sopsorteringen

Nyheter "Många sorterar rätt hemma, men kastar i fel inkast" Det ska bli svårare att missförstå sopsorteringen i Ursvik. Savab, Sundbybergs Avfall & Vatten, satsar på färgkodning av de tre inkasten.fredag 14/6 8:00
Stockholm Direkt