SIK vill etablera ny sport

Hört talas om sporten löpskytte? Troligtvis inte. Eldsjälen Kenth Lindgren och Sundbybergs IK försöker nu på allvar lansera den nya sporten i Sumpan.

  • Publicerad 14:26, 3 maj 2016

Det har tidigare funnits sportvarianter där man springer och skjuter. Till exempel skidskytte på sommaren och ett liknade lopp i modern femkamp. Men löpskyttets utrustning är helt ofarlig. Gevären som används är nämligen helt elektroniska och påminner en aning om skidskytteutrustning. Ofarligt skytte ihop med löpning är modellen. Idén dök upp för drygt två år sedan hos Kenth Lindgren, 53, som är sportens grundare.

– Jag hittade skjututrustningen och tänkte att man kunde göra vad som helst med detta. Dessutom ofarligt. Så jag gick igång på alla hästar med detta, säger initiativtagaren.

Kenth ville starta sin nya sport med en gång. Därför drog han igång en löpskyttetävling på Östermalms IP, trots att sporten inte var i närheten av att vara etablerad.

– Det var 116 som kom till start, tre färre än det första Vasaloppet 1922. Jag tycker det var en lyckad premiär trots att det var mycket jobb. Det som var extra roligt var att kvinnor var i majoritet bland de tävlande, fortsätter Kenth Lindgren.

Man skjuter liggande från tio meters håll på en förhållandevis liten måltavla. Med hjälp av sladd mellan geväret och en display syns det direkt om du träffar eller inte. Varje miss ger ett 50-meters straffvarv.

– Det är skjuta och kuta som gäller. Tekniken hjälper dig att se hur du siktar och träffar. Den har även används i Paralympics vid skytte för blinda.

Det svenska mångkampsförbundet är intresserat av den nya företeelsen, och så även Sundbybergs IK. Per Håkansson, en av SIK:s eldsjälar, läste om sporten och kontaktade Kenth direkt. En motion om en ny löpskyttesektion i SIK avslogs dock på årsmötet nyligen, men en kommitté är i stället startad i klubben.

– Per har lobbat för Sundbyberg och SIK. Jag gillar SIK. En bra breddförening och löpskytte är en bra modell att nå ut till dem som kanske inte sportar annars. Dessutom kan vi samarbeta med andra SIK-sektioner. Men det behövs tid för att få sporten att sätta sig, säger Kenth Lindgren.

Förutom Sundbyberg har även Järfälla startat löpskyttesammankomster. Men det är lång tid kvar – och mycket arbete – innan sporten äretablerad.

– Det handlar om att nå ut och hur man får regelbundna sammankomster. Jag tror att löpskytte har en ljus framtid. Annars hade jag lagt ner. Hittills har det varit mycket snack och vi är inte riktigt igång än. Det finns mycket kvar att göra.

Årets löpskytterace – Straffrundan – kommer att hållas på Sundbybergs IP i början på juni. Redan nu är strax under 100 anmälda varav många även deltog 2015. Tanken är att verkligen få fart på sporten under 2016.

– Jag vill komma igång med verksamhet och sprida till så många som möjligt. Min personliga målsättning är att främst nå dem som är utanför sportens värld och även få med hela familjen i idrottandet, säger Kenth Lindgren och fortsätter.

– Det känns lite nervöst och spänt. Men jag är full av tillförsikt. Hela projektet känns oerhört kul. Det känns som man är lite innovativ och man börjar förstå nu vilken omutlig vilja man måste ha. Men när man ser hur kul alla löpskyttar har blir allt lättare.

Mer Löpskytte

Idén kom från Kenth Lindgren 2014.

Är en kombination mellan löpning och skjutning med ett ofarligt elektroniskt gevär.

Varje miss ger en straffrunda som löps på en utstakad bana.

Sporten håller på att etableras, bland annat i Sundbyberg.

I juni (11/6) hålls löpskytteracet Straffrundan på Sundbybergs IP.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ingen prognos för när Stockholm City kan öppna

Nyheter Rulltrappskaoset: ✓Okänd lagerstatus på reservdelar ✓Hela stationen fortsatt stängd Efter rulltrappshaveriet i Citybanan i förra veckan är station Stockholm City fortfarande stängd och ingen prognos finns för när den kan öppna. Stockholm Odenplan öppnade i morse efter att alla utom...måndag 16/7 12:10