Simning på skoltid hos VNG

Väsby nya gymnasium får simning som gymnasieval. Efter drygt åtta år i Märsta flyttar NIU-simningen till Upplands Väsby i höst. – Jag är jätteglad att vi fått till detta, säger John Gustafsson, rektor på VNG.

  • Publicerad 15:00, 26 nov 2016

Det blir mera naturligt här i Väsby

Arlandagymnasiet, i Märsta, får anses som ett perfekt val för den gymnasiestuderande som samtidigt vill satsa hårt på sin sport. Bland annat kan du träna handboll, parkour och ishockey på skoltid. Så även simning, även om själva simningen har genomförts i Vilundabadet och med Väsby simsällskap som instruktörer. Nu är det dock slut med det.

Från och med hösten 2017 flyttar nämligen hela simverksamheten till Väsby Nya Gymnasium. Då flera av de fyra eleverna per årskull, redan är från Väsby ter sig valet naturligt.

– Det blir en tightare triangel detta. Då tränar, pluggar och bor eleverna i Väsby. Jag är jätteglad att vi fått till detta, säger John Gustafsson, rektor på VNG.

Idén dök upp efter samtal mellan John och Väsby SS:s klubbdirektör Pär Gabrielsson.

– Väsby kommun och Väsby SS har alltid haft ett bra samarbete. Det blir mera naturligt här i Väsby och framförallt mer praktiskt. Jag ser bara positiva fördelar, även om Arlanda gymnasium var mycket bra genom alla år, säger Pär Gabrielsson.

VSS:s tränare Rebecca Alexandersson är nyligen anställd som idrottslärare på VNG och ska jobba med simningen på skoltid.  

Simningen i VNG kommer att vara en så kallad NIU-utbildning. Det står för nationell idrottsutbildning, vilket skapar förutsättningar för eleverna att träna och fördjupa sig i sin idrott på skoltid.

– Jag blev tidigt intresserad och kände att vi klarade av det som krävdes. Bland annat att godkännas av simförbundet. Träningen måste vara på elitnivå annars så godkänns den inte, säger John Gustafsson.

Eleverna söker till skolan på betyg och får sedan simma upp under VSS och simförbundets översyn. Nu blir det Väsby för hela slanten, och slut på pendlingen för många av simeleverna.

– Det känns superbra. Jag har jobbat för en NIU-utbildning sedan jag kom hit, för drygt tre och ett halvt år sedan. NIU-elever har en drivkraft som smittar av sig, fortsätter John Gustafsson.

VNG med sina drygt 720 elever får nu ytterligare attraktionskraft genom NIU-simningen.

– Det är bra att ha så många program som möjligt på ett lokalt gymnasium. Vi har idag fyra högskoleförberedande, IM och ett yrkesförberedande.

Planerar ni för flera NIU-utbildningar?

– Nej, det tror jag inte att vi skulle kunna i dagsläget. Det kan vara möjligt i framtiden men inte just nu. Detta är en bra start.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Transdev tar över bussdriften i Väsby

Nyheter Landstinget har beslutat att anlita företaget Transdev för driften av busstrafiken i Väsby från juni nästa år, i stället för den nuvarande operatören Arriva. Kravet som landstinget ställt är att...onsdag 20/6 11:15

Två bilbränder i Väsby i natt

Nyheter Två bilar på två olika adresser sattes i brand i centrala Väsby i natt.onsdag 20/6 10:20