SM-kungen satsar mot OS

Vibysonen Samuel Törnqvist, 21, fick sju medaljer, varav fem guld, i senaste SM. Nu vill han till toppen och blickar mot OS 2020. Läs hur han själv berättar om framgångarna och framtiden.

  • Publicerad 12:39, 19 aug 2019

"Jag tänkte att SM inte skulle gå så bra faktiskt. En vecka innan jag skulle åka hem från USA, där jag pluggar, slog jag i huvudet på en träning och fick sy tio stygn. Jag har aldrig i hela mitt liv sett så mycket blod. Jag fick vara borta från bassängen i två och en halv vecka och sen var det Sverige och distriktsmästerskap i Stockholm och sen en vecka i Spanien, ja, sen var det SM.

Jag skulle börja med 200 meter fjäril. Jag hade sagt till min coach att stryka mig från det. Men kvällen innan fick jag en känsla i magen att jag borde simma. Jag gjorde det och vann. Efter det höjdes självkänslan och jag tror jag simmade på den vågen hela SM.

Jag var sju år när jag började med simning. 2013, eller 2012, var första gången jag kvalade in till JSM. Året efter tog jag mitt första guld.

Från början var jag inte särskilt bra, och fick aldrig kliva upp i grupperna.

Men jag stannade kvar för att alla kompisar var där och jag gillade att gå till träningarna. Nu gillar jag det både för prestationerna och för kompisarna.

Jag vill bara fortsätta satsa så mycket som det går och säsongen jag har haft i USA har varit bättre än jag någonsin kunde tänka mig. I USA tävlar vi i yardbassäng, vilket betyder att en längd är 25 yards i stället för 25 meter. Jag slog svenskt rekord på 200 yards medley och jag sänkte mitt personbästa på 100 och 200 meter rygg.

Nästa mål är fler svenska rekord i yard och nästa sommar vill jag vara med i en landskamp, oavsett om det är blir OS eller EM. Men jag hoppas på OS så klart.

Man vill möta dem som man alltid sett på tv, alla världsstjärnor. Jag tror det är ganska nära. Min utveckling går framåt och jag ser ingen anledning till att den inte skulle fortsätta göra det.

Det krävs blod, svett och tårar, men det är det här jag brinner för."

Samuel Törnqvist

Ålder: 21.

Bor: Blacksburg, Virginia.

Från: Viby, Sollentuna.

Gör: Studerar Business information and technology och simmar på Virginia Tech. Tävlar och tränar för Täby Sim.

Saknar med Sverige: Kompisarna, tränarna och Stockholms skärgård.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

De vill prisa lokalt hållbart arbete

Nyheter Nytt pris från lokala FN-förbund FN-föreningen i Upplands Väsby och Sollentuna vill hylla lokalt engagemang för en hållbar utveckling med ett nyinstiftat pris – som ska delas ut tio år framöver.onsdag 26/2 12:01

Tolv personer misstänkta för misshandel i Täby

Nyheter Ungdomar från Vallentuna, Täby och Sollentuna har häktats Antalet misstänkta för händelsen i Täby som inträffade innan jul fortsätter att stiga, men vad som faktiskt har hänt är fortfarande oklart.tisdag 25/2 17:00

Helenelunds centrum får ett ansiktslyft

Nyheter Ja till nya balkonger i miljonprogrammet Flera delar av miljonprogrammet i Helenelund ska rustas upp. Bostadsrättsföreningen Härden 117 meddelar att de nu har fått bygglov för nya balkonger.tisdag 25/2 11:39
Stockholm Direkt