GULD. AIK:s Damtrippel tog sig segrande ur en spännande final. Foto: Jonas Almquist

SM-succé för AIK Boule

Efter att för två år sedan ha varit en hårsmån från att läggas ned har AIK Boule gjort en helomvändning. När boule-SM spelades i juli var det seniorklassens bästa någonsin – med två guld och flertalet skrällmatcher.

  • Publicerad 18:39, 31 jul 2019

Det är ett kvitto på att vårt hårda arbete har lönat sig.

Under vecka 29 avgjordes boule-SM i Linköping, där sammanlagt fem olika discipliner spelades av hundratals deltagande lag från runt om i landet. I början av tävlingarna kunde AIK:s Annelie Westin och Calle Strandberg kliva högst upp på prispallen i klassen Mixed Dubbel, efter en nervkittlande semifinal där Solnalaget lyckades vända ett underläge mot rivalerna Hammarby från 12-5 till 12-13, följt av en övertygande finalseger med 13-6 mot Örebroklubben Sörbyängen. 

Senare under veckan var det dags för AIK:s Damtrippel att försvara fjolårets SM-brons – vilket gjordes med bravur. Helene Palovaara Di Tella, Annelie Westin och Tanja Westin slog ut Lindomes favorittippade lag redan i sextondelsfinalen, och fortsatte sedan i samma anda hela vägen fram till final, där det slutligen blev vinst med 13-10. 

Bättre ranking

Ett SM-guld för Calle Strandberg och två för Annelie Westin innebar även förändringar i den svenska elitrankingen inom boule. Här återfinns de nu på femte respektive sjätte plats. För AIK Boule, vars framtid var oviss 2017, var framgångarna en extra stor seger.  

– Det är ett kvitto på att vårt hårda arbete har lönat sig och att vi är på en väg som pekar stadigt uppåt. Det har nästan gått lite för fort, säger ordförande Jonas Almquist.  

Han tillträdde posten våren 2017, och har sedan dess jobbat hårt med att få verksamheten tillbaka på fötter. Från att ha haft sju stycken spelare med tävlingslicens är klubben nu uppe på 36 licenser och ännu fler som spelar för nöjes skull. Jämfört med många andra bouleklubbar i Sverige är medelåldern dessutom låg: En tredjedel av medlemmarna med tävlingslicens är under 20 år.

– Verksamheten stod inför ett nedläggningshot. Interna svårigheter hade lett till att nästan 80 procent av spelarna lämnat AIK Boule under åren närmast innan. Vi var tvungna att göra något radikalt. En bra idrottsförening grundar sig i en bra barn- och ungdomsverksamhet, därför bestämde vi oss för att satsa helhjärtat på det.

– Det har varit väldigt mycket hårt arbete, men det har också inneburit resultat. I år har till exempel över 450 unga deltagit i vår sommarlovsboule, vilket är otroligt roligt. Samma siffra 2017 var runt 50. Nu hoppas vi på att kunna fortsätta på samma sätt och utvecklas ännu mer, säger Jonas Almquist.

Stockholm Direkt