Redo. Abdigani Abdi testar triathlonets första etapp: 200 meter simning i Albysjön. Foto: Sara Ringström

Snart dags för södra sidans första triathlon: "Först i mål vinner lite mer"

Klara, färdiga... plask! Om en vecka hoppar ett 20-tal ungdomar i Albysjön när startskottet för södra sidans första triathlon går i Flottsbro. Nu vill arrangören Abdigani Abdi ta hit Iron Man.

  • Publicerad 13:02, 10 aug 2017

– Ouf, det var riktigt kallt faktiskt!

Det är en molning eftermiddag i Flottsbro och Abdigani Abdi har just testat tävlingens första gren – simningen. Det är nu drygt en vecka kvar tills ett gäng unga Botkyrkabor ska simma, cykla och springa södra sidans första triathlon och han ska testa hela banan: 200 meter simning i Albysjön, 10 kilometer cykling till Tullinge strand och 2,5 kilometer löpning till Alby.

Vill få in mer amerikansk kultur

Cirka 20 ungdomar har anmält sig till mästerskapet Multicoach Botkyrka Mästerskap och ska ta sig runt banan på lördag 19 augusti. Men det finns plats för fler och den som känner sig sugen på en utmaning kan fortfarande hänga på.

– Vi kör en träning på tisdag (15 augusti reds. anm) för alla ungdomar som vill träna inför loppet eller prova på, så kan man anmäla sig efter det, säger Abdigani Abdi.

Tanken är att peppa unga till sport och träning.

– Det finns inga vinnare och förlorare, alla får pris. Men den kille och tjej som är först i mål vinner lite mer och deras skola får en pokal. Jag vill att vi ska få en lite mer amerikansk skolkultur med tävlingar, som ger stolthet och motivation att träna, det är min dröm.

"Kom ut och heja!"

Hejaklackar längs banan i Flottsbro, längs Tullinge Strand och Kvarnhagsvägen i Alby uppmuntras.

– Vi bygger community här, kom ut och heja fram de nya mästarna och mästarinnorna, säger Abdi.

Vill ta Iron Man till Botkyrka

Och det här mästerskapet är bara början för honom. I höst ordnar han ett racket-triathlon med pingis, badminton och tennis, för barn och vuxna i Botkyrka och Huddinge. I vinter skid- och skridskomästerskap på Lida. Och i framtiden: ett Iron Man (3,8 km simning, 180 km cykling och ett maraton på 42 km) på södra sidan.

– Det är mitt mål för 2030. Drömmer man om stjärnorna når man månen!

Vill motivera. Abdigani Abdi ordnar södra sidans första triathlon lördag 19 augusti. Men redan nu planerar han för ett triathlon i racketsport. Foto: Sara Ringström

Hälsohjälte

Triathlonet är en del av Multisport Botkyrka Mästerskap som drivs av Abdigani Abdi och hans företag Multicoach. Fler mästerskap är planerade.

Vill du veta mer? Följ Multicoach på Insta och Facebook: Multicoach.se

Triathlon

Vad: Simning, cykling och löpning. Totalt 12,7 km långt

När: 19 augusti, 11 till 15

Var: Start och mål i Flottsbro

Hur: Gratis. Det är öppet för unga mellan 12 och 16 år. Sista anmälningsdag 15 augusti. Då är det gratis träning inför i Flottsbro, 12 till 15.

Anmälan: mbm@multicoach.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.