Sollentuna FK kvar i division 1 – slog serietvåan

Sollentunas fotbollsherrar kan andas ut. Efter en fin insats på lördagen säkrade de kontraktet i ettan via en fin 2-1-skalp hemma mot serietvåan. – Jag är väldigt stolt över insatsen och det vi presterar idag, säger klubbikonen Micke Thorstensson.

  • Publicerad 17:10, 4 nov 2017

Det känns fantastiskt skönt, det var inte värt att åka ur efter ett år då vi ändå gjort så pass mycket bra insatser

Då var det så dags, på lördagen, för avgörandet av hela säsongen. Dagen D. Finalen. Efter en svag höst var Sollentuna rejält inblandade i bottenstriden inför den avslutande 26:e omgången i division 1 norra.

Ville det sig riktigt illa kunde SFK faktiskt åka ur division 1 norra, efter bara en säsong. Och formen talade inte direkt för fotbollsherrarna: blott en pinne på de fem senast skrämde knappast någon inför lördagens möte. Samtidigt hade jagande Vasalund visat fin form och kunde om resultaten gick med dem – gå om SFK.

Dessutom stod redan klara serietvåan Akropolis IF som motståndare. Många dåliga omen inför avslutningsomgången.

Men det gav Sollentuna blanka f-n i.

Sollentuna ville mer, sprang den extra metern och hade en helt annan inställning än motståndarna från andra sidan E4. Visserligen vilade Akropolis, från Rinkeby, ett par tongivande pjäser inför det stundande superettankvalet på onsdag. Men det ska inte förta SFK:s insats, tvärtom.

Hänförda av Thorstensson som mittback (!) var Sollentuna bra med från starten i ödesmatchen.

– Det var kul att vara mittback igen. Man kan bidra på ett annat sätt, även om det är lite mentalt jobbigare att vara där bak, säger Micke om att spela försvarare igen, vilket han var i en och halv säsong i Assyriska.

Sollentuna kan såklart kritiseras aningen för den svaga hösten. Visserligen har skador stört rejält, men visst skulle SFK kanske sluppit denna nervpärs i avslutningen. Framförallt efter den fina våren.

Men på lördagen finns det absolut ingen att anmärka på gällande Sollentuna och coachningen. Snarare tvärtom. Samtliga spelare på plan presterade. Och bytena var sannerligen lyckade.

På mittfältet var framförallt evigt springande Kalle Ramsell samt Elias ”Lillen” Löfberg tongivande. Den sistnämnde låter inte sin storlek hindra honom och ”Lillen” var flera närkamper mot bra mycket större motståndare. Thorstenssen, Sabetkar, Leino och Nikopoulos var omutliga i backlinjen.

På topp var Brwa Pishdari svårfångad. Och det var just årets skyttekung (11 mål) som skulle visa vägen. Med sitt 1-0-mål i matchminut 18 frälste han SFK. Hemmalaget hade därefter full kontroll på halvleken och skapade flera halvlägen. Men strax innan paus kom kallduschen.

På sitt första skott på mål kvitterade gästerna. På en fin omställning kunde Adhavan Rajamohan kvittera efter en stark individuell prestation.

– Enda misstaget i hela första halvleken. Det kostade, konstaterar tränaren Christer Mattiasson.

Målet gav gästerna lite nytt blod i andra. Stärkta av två byten i paus visade AIF varför de ska möta IK Frej i dubbelmöte om en plats i superettan nästa vecka. Men trots det uteblev de farligare chanserna. SFK höll tätt.

Istället fick Sollentuna fart på det igen. I precis rätt tid kom hemmabytena, skickligt coachat, vilket kanske blev avgörande. Och SFK fick då utdelning. På ett fint inlägg av Pishdari dök yttern Samuel Holm upp och nickade in 2-1. Ett extremt viktigt mål.

Akropolis hade dock ett fint läge att kvittera. Men skyttekungen Nikola Vasic (14 mål), som mest fallit lätt hela matchen, sköt i målgaveln.

Istället kunde Sollentuna hålla ifrån och ta tre blytunga pinnar. Visserligen gick de andra resultatet (Vasalund-Umeå 1-1) med Sollentuna, men oavsett så betydde segern att SFK klarade sig kvar på egen hand i division 1 norra 2017.

Jag är väldigt stolt över insatsen och det vi presterar idag. Vi gick ut och vågade idag och visade vad vi kan. Vi gjorde enkla och bra saker idag på plan, säger Micke Thorstensson precis efter slutsignalen.

Hur har den senaste tiden varit?

Inte så jobbigt som man kan tro faktiskt. Den senaste veckan har varit avslappnad och fokuserad. Vi hade ett tydligt mål och visade jäkligt bra mentalitet att nå dit, fortsätter 32-åringen.

Just nu är det bara glädje. Förra året firade vi avancemanget och i år detta. Vi visade alla att har i division 1 att göra.

Strax efter kommer en lugn Christer Mattiasson gående. Man ser att han är lättad av resultatet.

Det känns fantastiskt skönt, det var inte värt att åka ur efter ett år då vi ändå gjort så pass mycket bra insatser. Jag känner mig mycket lättad nu, säger Christer som varit i klubben i tre år.

Efter slutsignalen var det en stor kollektiv lättnadens suck som drogs på Vallens gröna gräs. Klubbikonen Thure Engvalls glädjetårar efter slutsignalen fick symbolisera vikten över den viktiga insatsen: Sollentuna FK spelar i division 1 norra även 2018.  

En längre sammanfattning av 2017 kommer nästa vecka.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Döda ytor ska bli levande torg

Nyheter Området runt centrum innehåller flera blåsiga, oanvända och tråkiga ytor. Nu vill kommunen ta tag i Aniaraplatsen, Turebergs torg och Turebergs park.tisdag 19/6 14:37

Trafikverket hotas av böter för buller

Nyheter Tålamodet med Trafikverkets planerade åtgärder vid Trafikplats Kista är slut. Nu hotar Sollentuna kommun med vite.måndag 18/6 17:19