Sollentunasönerna är poängkungar i Kista

Kista HC fick nyligen två nya poängkungar, när ett nästan 20 år gammalt rekord slogs. Under hösten passerade både Anton Åslund och Jonas Stalquist 300 poängs-strecket. Båda är från Sollentuna.

  • Publicerad 12:15, 27 dec 2016

Det blev en liten skumpa

– Det är väl kul, dags att ta över tronen, säger Anton Åslund.

Anton växte upp i Häggvik och Norrviken. Han spelade för Sollentuna HC i ungdomsåren, men slutade när han var 18 år och studier väntade. Men för några år sedan drog han på sig Division 4-laget Kista HC:s tröja.

Kopplingen mellan Kista och Sollentuna ligger i att coachen Dragan Miljkovic också jobbar på Edsbergsskolan. Det var alltså han som lockade Anton till
Kista.

Anton har nu gjort 308 poäng på 201 matcher för ishockeyklubben. Lagkamraterna har naturligtvis gratulerat honom.

– Jag fick en liten present, det blev en liten skumpa, säger Anton.

Det tidigare rekordet hölls av Tim Jäderberg på 304 poäng, en spelare som lett maratonligan sedan säsongen 1997/98. Att Anton har nått så här långt med mycket assists och mål tror Anton, 29, har att göra med hans sätt att spela.

– Jag har ett bra spelsinne och är bra på grillorna, menar han och tillägger att han inte gjorde så mycket mål när han var yngre jämfört med i dag.

En lagkamrat som också haft rekordet inom räckhåll, men som ändå ligger en bit efter är Jonas Stalquist. Uppväxt inte långt från Sollentunavallen och med SHC som moderklubb.

Han har precis lyckats nå 300-poängsstrecket på 250 matcher för klubben. Men räkna inte med att Jonas kommer att ta upp kampen med Anton på allvar, mest med tanke på att Jonas är tio år äldre och Anton har en längre karriär framför sig.

– Jag har bara ett år kvar att spela. Men att vara tvåa i maratonligan är bra. Det blir målet, säger Jonas som alltså har fyra poäng upp till Tim Jäderberg.

På Kista HC:s hemsida uppmärksammades rekordet med att Anton hade slagit ”legendaren” Tim Jäderbergs rekord. Att han benämns så är kanske inte svårt att förstå.

Från topp tre som alla nått 300 poäng skiljer det över 100 poäng till Andreas Savela på fjärdeplats med 195 poäng på 187 matcher. Anton lär till skillnad från Jonas fortsätta ett tag till i Kistatröjan.

– Jag kommer hålla på så länge kroppen håller, säger Anton.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stor lärarbrist på fritids i Sollentuna

Nyheter Lärarförbundet ser med oro på minskningen av antalet behöriga lärare på fritidshem. Snittet i landet är 53,6 barn på en behörig lärare, fritidspedagog. I Sollentuna kommun är siffran 158,2 barn.fredag 25/5 9:33