Solnaprägel på ringettelandslaget

I november vankas det ringette-VM för Sverige. Och som vanligt är det stor Ulriksdalprägel på det svenska landslaget, om än lite mindre skala än tidigare.

  • Publicerad 16:00, 27 okt 2017

”Det ska
bli kul att
spela inför storpublik

Ulriksdals SK är den ledande klubben inom ringette i Sverige. I början på 80-talet var USK den första klubben i landet som anammade den snabba issporten och har därefter alltså varit dominerande. Något som mängder med medaljer, på olika nivåer, vittnar om.

Och Ulriksdal har förutom att sätta prägel på själva sporten, även gjort det på landslaget. När VM avgjordes i Kanada 2013, var mer än halva laget från USK. I VM 2016, i Helsingfors, var de sju.  

I november väntar återigen VM. Och precis som tidigare är de flesta från den lokala ringetteklubben. Men något färre än ”vanligt”. På grund av olika anledningar blir det bara fem USK:are denna gång.

– Det brukar vara fler, men vi är inne i en generationsväxling nu. Det är fyra etablerade USK:are som tackat nej, berättar Rebecca Gustafson som själv gjort sex VM men som nu primärt är assisterande landslagscoach.

Pengar är även det en anledning till att spelare tvingas tacka nej. VM i Toronto, Kanada, får bekostas av spelarna själva.

– Vi är inte med i RF och ringetten får således inga pengar. Då är det dessutom svårt att växa, det blir liksom lite moment 22. Alla gör detta för att vi älskar sporten så mycket, fortsätter Gustafson som är spelande tränare i Ulriksdal.

Men Ulriksdal är ändå den klubben som har flest landslagsspelare med. Och återbuden från andra spelare har öppnat upp för hungriga debutanter. Två av dem kommer från USK.

– Det känns kul att bli uttagen, jag har blickat mot a-landslaget länge. Jag ser framförallt fram emot att möta svårslagna USA, säger 19-åriga Kajsa Frankenberg som spelat i klubben sedan 2004.

Kajsas klubbkamrat Tindra Sperling blev förvånad över att bli uttagen. I höst påbörjades hennes första säsong i a-laget och nu väntar alltså även VM för 15-åringen.

– Jag blev lite chockad, det har inte gått så bra på träningen hittills. Men jag blev såklart jätteglad ändå. Det ska bli kul att spela inför storpublik, säger Tindra som egentligen är ett år för ung för VM men fått dispens.

Desto mer rutinerad är Jessika Runolf. Hon har spelat i USK sedan 2010 och gör nu sitt fjärde VM. 2016 var hon med och tog brons i Finland.

– Det kändes som att ta guld, det var det bästa som hänt mig. Jag ville inte byta i slutet, för jag ville vara kvar på banan när slutsignalen gick, berättar 25-åringen.

I årets VM är Jessika en av de äldre i laget.

– Ja, det känns kul och lite speciellt. Det ska bli intressant att se vilka som fyller de andra rollerna i laget, säger hon.

Och Sverige siktar på brons igen. För guldet och silver går faktiskt inte att nå. Eftersom Finland och Kanada är överlägsna möter de bara varandra om de två ädlaste medaljerna. Övriga nationer gör upp om att vinna bronset.   

– Bronset är målet igen. USA blir tuffast, de har en massa kanadensiskor i laget, säger Jessika Runolf och får medhåll av ass-coach Gustafson.

– Vi har ett spännande men kanske lite spretigt lag, nio är debutanter. Vi siktar ändå givetvis på att ta bronset.

Rebecca Gustafson, 36, ska coacha Sverige ihop med Eevi Kaasinen. Men Rebecca finns med som spelarbackup.

– Det känns spännande med nya arbetsuppgifter och en annan roll. Men jag tar med mig trunken ändå, det finns många risker för truppen med en så lång resa, avslutar ringetteikonen med ett leende.

Mer USK:are i VM-truppen

Kajsa Frankenberg

Tindra Sperling

Jessika Runolf

Rebecca
Gustafson
(ass-coach)

Wilma
Frankenberg

Anna
Norrbom

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Solna

Så länge får du köa för en lya i Solna

Nyheter Fler bostäder förmedlade i länet under 2018 Under 2018 förmedlades 265 hyreslägenheter i Solna via Bostadsförmedlingen i Stockholm. För ett vanligt hyreskontrakt krävs i genomsnitt 13 år i kön, lite kortare eller längre beroende på var i...lördag 19/1 7:30

MOS är stockholmarnas andraval

Nyheter Täby snäppet populärare än Mall of Scandinavia En undersökning över Stockholmarnas favoritcentrum blev en jämn kamp. Men till slut visade det sig att Täby Centrum kammade hem titeln som favoritköpcentrumet precis före Mall of Scandinavia. MOS...fredag 18/1 9:40