Uppladdning. Akropolis laddar inför höstens slutspurt där de måste vinna merparten av återstående 12 matcher för att ha chans att kvala till Superettan. Foto: Dilshan Fernando

Spångalaget laddar för revansch

Fjolåret slutade inte på det bästa sättet för Akropolis IF. Efter en fantastisk slutspurt på hösten med nästan bara vinster föll man på mållinjen i Superettan-kvalet. Nu, med tolv matcher kvar på säsongen, laddar "Akro" om för att ta revansch.

  • Publicerad 17:14, 22 aug 2018

November, 2017. Kvalmatcher runt hela landet ska spelas innan fotbollssäsongen går i ide. Det enda som står mellan Akropolis IF och en historisk första säsong i Superettan är ett dubbelmöte med IK Frej. Efter två dramatiska matcher som slutar oavgjort går Täbylaget Frej vidare på fler gjorda bortamål. "Akro" får bita av fotbollens sura äpple och stanna kvar i Division 1.

Allra värst var det kanske för lagets anfallare Nikola Vasic, som minns tillbaka på den svidande förlusten.

— Jag gör ett mål med fem minuter kvar i den avgörande matchen som oförklarligt döms bort av domaren. Det hade såklart varit skönt att avsluta min första säsong i laget genom att skjuta upp oss i Superettan, säger Nikola Vasic.

Spjutspets. Nikola Vasic, lagets förste anfallare. I år har han mäktat med tio mål i serien. Foto: Dilshan Fernando

Så blev det inte den gången, och inför höstens matcher är det svårt att inte dra paralleller till 2017. När den magiska formtoppen kom i fjol så var det även då tolv matcher kvar på schemat. Men huvudtränare Konstantinos Panagopoulos vill helst blicka framåt.

— Det ligger bakom oss nu, vi kan inte sitta och jämföra med fjolåret. Nu handlar det om att vinna resterande matcher i år och göra klubben stolt, säger Konstantinos Panagopoulos.

Professionell mentalitet

Innan uppdraget med Akropolis hade Konstantinos Panagopoulos erfarenhet av att träna lag på den hösta nivån i Grekland. Men bara för att han skulle ta över ett lag i lilla Spånga förändrade inte Konstantinos hans arbetssätt.

— Det fanns en övergångsfas i början där jag fick anpassa mig. Men jag har varit tydlig från början att även om vi spelar i Division 1 så ska vi tänka, träna och försöka spela som ett professionellt allsvenskt lag.

Hög nivå. Huvudtränare Konstantinos Panagopoulos och assisterande tränare Kayhan Kavakli vill hålla en ytterst professionell nivå i klubben. Foto: Dilshan Fernando

Konstantinos Panagopoulos filosofi är tydlig - vill du bli en allsvensk klubb får du spela och tänka som en. Professionalitet är ett ord som ofta hörs när jag pratar med folket runt klubben, vilket visar på att coachens mindset har nått ut till alla.

— Coach ställer högre krav på oss, även om de flesta av oss studerar eller jobbar vid sidan av så förväntas vi agera som proffs. Sedan han kom har det varit högre krav på alla i föreningen, säger målvakten Filip Anger som gör sin fjärde säsong i laget.

Vill laget återigen ha en chans att kvala till den näst högsta serien i Sverige så krävs det antagligen att man vinner merparten av de återstående tolv matcherna. Något som inte känns som en omöjlighet för spelarna.

Rutinerad. Målvakten Filip Anger gör sin fjärde säsong i klubben. Foto: Dilshan Fernando

— Vi tar det en match i taget. Vi börjar först med Nyköping borta på söndag och tar det därifrån. Det finns många bra lag i serien, men vi både vill och kan vinna alla matcher, säger Filip Anger.

Allsvenskt motstånd väntar

För tillfället laddar laget inför ett cupmöte mot allsvenska Örebro på torsdag. Huvudtränare Konstantinos Panagopoulos tror "Akro" har goda chanser, trots att de möter ett lag från den högsta serien.

— Vi respekterar Örebro men vi kommer att lita på vårt spel. Förra året spelade vi mot Hammarby och gjorde en väldigt bra match, då öppnade vi matchen genom att göra mål först. Vi kommer att komma förberedda, säger Konstantinos Panagopoulos om mötet.

Nyinflyttade Spångalaget

Akropolis, som sedan 2015 spelar sina hemmamatcher på Spånga IP, var ingen klar favorit att ta sig upp till Superettan inför sommaruppehållet förra året. Men efter semestern var det något som hände i laget. Akro gjorde en fantastisk slutspurt och vann nio av tolv matcher på hösten för att ta sig till Superettan-kvalet. Där föll man dock mot IK Frej efter två oavgjorda matcher, där Frej gick vidare på fler gjorda bortamål.

Visa merVisa mindre

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt