Sport och konst i skön förening

Enköpings Konståknings Klubb är på stark frammarsch med inriktning på tävling, bredd och motion.

  • Publicerad 11:03, 31 jan 2019

Konståkningen är en unik sport som kombinerar styrka och teknik med elegans och rytm. Man måste vara stark, graciös och modig – allt på samma gång.

EKK har funnits i 35 år. Huvudtränaren Tatiana Agafonova, som varit i klubben i 22 år, är en av Sveriges främsta tränare och hon ser ljust på framtiden för EKK.

– Vi har en mycket bra verksamhet som växer positivt. Det har varit en mycket bra utveckling på alla plan med allt ifrån en ny ishall som gjort att vi fått bra träningsmöjligheter till att vi ständigt ökar i antalet åkare. Det ser ljust ut för framtiden med många åkare som tar stora kliv i sin utveckling på alla nivåer och vi har flera åkare som kommer att vara med och åka SM och Elitserien, berättar Tatiana.

I EKK finns i dag tre tjejer som åker Elitserien och flertalet A-åkare. En av dem är 16 årige Isabelle Brandeborn från Västerås som redan deltagit i två SM.

– Ja, jag gjorde min debut i SM säsongen 2015 och det var både lyckat och kul med personligt rekord direkt. I årets SM var jag laddad för tävlingen, men en skada i foten precis innan gjorde att det blev svårt att göra så bra ifrån mig som jag ville. Jag är trots det nöjd med vad jag presterade med mina åk och i framtiden vill jag vara med och åka de stora mästerskapen som VM och OS, berättar Isabelle.

Vad är det då som gör EKK till en så attraktiv klubb där åkare från Västerås, Uppsala och Bålsta tar sig till Enköping för att träna?

– Vi är en attraktiv klubb främst tack vare att vi har oerhört duktiga och kompetenta tränare som på ett kvalitativt sätt ser den enskilda åkarens individuella behov, berättar klubbens ordförande Urban Hedman som fortsätter:

– I dag har vi två ishallar som bidrar på ett positivt sätt att skapa en bra tillgång på istider samt en kommun som erbjuder möjlighet till istider under sen vår och sommar, där andra kommuner väljer att ta bort isen helt.

Fostrat toppåkare

EKK är en klubb som har fostrat många toppåkare inom svensk konståkning och samtidigt lyckats skapa en bra bredd och gemenskap.

Bland åkarna har genom åren Marina Leonidova tävlat i paråkning på OS, Illya Solomin tävlat på internationell nivå och Linnea Mellgren har tagit SM-brons (2011 & 2012) och har återvänt till hemmaklubben.

– Vi arrangerar varje år tre veckors sommarläger som lockar inte bara de bästa åkarna i Sverige men även flera internationella åkare. Detta ger oss både en god ekonomi och ett gott renommé, vilket ger oss möjligheter att bibehålla en hög kvalitet inom klubben, säger Hedman.

Stark säsongsinledning

Senaste framgången kom i LKF Trofén 2019 som gick av stapeln i Stångebrohallen (Linköping) 19-20/1 där Josefine Hedman åkte till sig en silverplats i Junior A-klassen.

– Överlag en bra första tävling för i år. I kortprogrammet gick det inte fullt som jag önskat då jag gjorde en del missar.

I friåkningen gick det betydligt bättre där hon åkte ett nästintill felfritt åk vilket resulterade i poängrekord i friåkningen men också totalt sett en andraplats.

– Helgens resultat är ju ett kvitto på att jag är i bra form och att all den tid jag lägger ner på träningen lönar sig, vilket känns bra att ha med sig till kommande tävlingar framöver under säsongen, berättar Josefine. 

Enköpings konståkningsklubb

Startade som en verksamhet i ESK 1983.

Egen förening 1992.

Ordförande: Urban Hedman

Huvudtränare: Tatiana Agafonova

Är i dag 100 deltagare.

Tränar i Bahcohallen.

Puck och klubba på bordet i mellandag

Sport Den 28 december hålls bordshockeyturneringen Fjärdhundrapucken på Mellevi IP.lördag 21/12 15:32

Stora cuper på isen i jul

Sport Mellandagarna betyder inte bara ledighet och julgodis – ­åtminstone inte för ESK:s hockeyungdomar. Tre Stora Coop-cuper ska gå av stapeln, och först ut är Flickor A som spelar cupen för andra gången...fredag 20/12 11:43