Bild på Flickor A från förra årets Stora Coop Cup. Foto: Håkan Hagman

Stora cuper på isen i jul

Mellandagarna betyder inte bara ledighet och julgodis – ­åtminstone inte för ESK:s hockeyungdomar. Tre Stora Coop-cuper ska gå av stapeln, och först ut är Flickor A som spelar cupen för andra gången någonsin.

  • Publicerad 11:43, 20 dec 2019

Att vinna är inte det som är viktigt. Vi gör det för att tjejerna ska få spela.

Den 28 december möts åtta flicklag födda 05-09 för att spela ishockey i Enköping. Cupen hålls för flickor för andra året i rad.

– Vi ligger lite efter i den här sporten tyvärr, men ESK HK har jobbat med att få in flickor och ligger faktiskt i framkant, vilket är roligt, säger Håkan Hagman, ansvarig för cuperna.

Åtta lag ska mötas och spela fem matcher var. Lag som Karlskrona HK, BIK Karlskoga och Brynäs IF åker långt för denna cup. Karlskrona var här även förra året.

– Det måste betyda att de är nöjda, det får vi ta som en fjäder i hatten, säger Håkan.

År 2014 började tjejer spela i ESK HK på allvar. Då var de tre-fyra stycken. Nu har den siffran har ökat till 44 tjejer. Antalet har vuxit för varje år. Det finns ett knattelag, ett juniorlag och ett Flickor A-lag. Planen och förhoppningen är att snart kunna börja starta upp ett seniorlag också.

Håkan längtar till den dagen då det finns rena åldersgrupper för Flickor A, precis som det finns för pojkarna, men det kan komma att dröja. Nu spelar Flickor A i ett brett åldersspann; de kan vara allt från tio till femton år, med dispens dessutom.

– Det har sina för- och nackdelar, men det är så tjejhockeyn ser ut. Det är lika för alla, säger Björn Lundkvist, lagledare för Flickor A.

Han berättar att ESK-tjejerna kom fyra förra året och i år går de självklart går ut för att vinna.

– Men det är inte det som är viktigt. Vi gör det för att tjejerna ska få spela. Vi har inga sportsliga mål direkt utan hoppas framför allt att det blir en bra cup.

Den 29 december ska U12 spela sin cup och den 2 januari är det dags för U11. Det är pojkklasser, men det finns tjejer med i lagen. Resten av klasserna spelar i mars och april 2020, förutom juniorerna som spelade redan i september.

Stora Coop Cup

De traditionella ishockeycuperna i Enköping bär namnet Stora Coop Cup.

Totalt 1 500 spelare deltar i cupen.

80 lag är anmälda. Alla cuper är fulltecknade förutom U16 och J18.

Stora Coop Cup spelas i åtta olika cuper utspridda över året.

Sammantaget serveras 9 000 måltider under alla cuper.

Visa merVisa mindre

Midsommarlunkare måste hålla avstånd denna gång

Sport Löpartävlingen Midsommarlunken hålls på ett annat sätt i år. Deltagarna får dela upp sig i lag och sporta på var sitt håll för att minska smittspridningen.onsdag 10/6 9:37

Fanna sparkar huvudtränaren

Sport Med bara en månad kvar till seriestart sparkar Fanna BK A-lagstränaren Alexander Alan.onsdag 6/5 10:45