Storpublik väntar VM-debutanter

Tre unga debutanter från Sumpan har tagit plats i Sveriges VM-lag i ringette. Och de kommer verkligen få bekänna färg inför den väntade storpubliken i Kanada. – Det blir en väldigt rolig upplevelse, säger Kajsa Frankenberg.

  • Publicerad 14:09, 26 nov 2017

I Sverige
känner knappt någon till sporten

Efter VM-bronset i Finland 2016 har en del äldre spelare tackat för sig i landslaget. På kort sikt ett avbräck, men det lämnar plats för nya spännande spelare i ringettelandslaget.

I slutet på november vankas det VM i Kanada och tre unga tjejer från Sundbyberg har tagit en tröja i årets VM-lag.

– Det känns jättekul, jag har blickat mot a-landslaget länge. Det är för detta man kämpar, berättar Kajsa Frankeberg som bor i centrala Sumpan.

Kajsas tvillingsyster Wilma är även hon med i landslaget. Den tredje parten från Sumpan är blott 15-åriga Tindra Spelling. Hon bör-

jade faktiskt med sporten efter tips från Wilma och Kajsa. Nu vankas det landslagsspel för alla tre, som annars representerar Ulriksdals SK.

– Jag blev lite chockad att just jag kom med, säger Örbon Tindra Sperling som bara spelat senior-ringette sedan i höstas.

– Men det ska bli väldigt roligt och jag är glad att få chansen. Jag hoppas kunna bidra med fart och snabba passar.

Egentligen är Tindra för ung för VM, men Sverige har fått dispens.

Trion har spelat med ungdomslandslaget tidigare, men detta blir alltså det första seniormästerskapet för samtliga. Och Sverige kommer dit som regerande bronsmedaljörer.

– Vi har en stor chans att ta brons igen. USA bli tuffast att slå men vi ska kunna slå alla nationer, fortsätter 19-åriga Kajsa Frankeberg,

Fast inte riktigt alla nationer. Kanada och Finland är så pass överlägsna att de tävlar inbördes om guldet, resten av nationerna kan max vinna brons. Sverige kommer dit med ett par debutanter men har ändå ett starkt lag, menar Sumpantjejerna.

– Vi har många bra spelare och spelare som är bra på olika sätt, säger Tindra och får medhåll av Kajsa.

– Jag tycker vi har ett mycket bra lag

och det är kul att vi är många från Ulriksdal som är med.

– Det är även kul att min syster Wilma är med, vi spelar som allra bäst tillsammans. Och det är kul att få uppleva detta ihop, säger Kajsa.

Den snabba issporten är väldigt liten i Sverige. Egentligen är det bara i Solna, Sollentuna och Järna den på allvar bedrivs. Men i Kanada, där årets VM går, är den stor. Väldigt stor. Storpublik väntas i VM-matcherna.

– Man blir väldigt peppad av det. I Sverige känner knappt någon till sporten, i Kanada är det jättestort. Det kommer bli en rolig upp-
levelse och inte något betungande, avslutar Kajsa Frankenberg.    

Mer Ringette

Skapad 1963 i Kanada och är bara för flickor.

Spelas på vanlig hockeyrink med målvakt plus fem utespelare i vardera lag.

Klubban saknar blad och har en speciell spets.

Stora skillnaden mellan ringette och ishockey är att det endast får finnas tre anfallsspelare och tre försvarsspelare i anfalls-/försvarszon. Ringen måste dessutom passas genom de tre zonerna, en i taget, vilket innebär att en duktig skidskoåkare inte solo kan transportera ringen från egen zon till anfallszon.

Ett anfall måste avslutas inom 30 sekunder.

Sporten är störst i Kanada och i Finland.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

"Vi är inte ett borgerligt parti"

Nyheter Gary Aelius (SD) om politik, religion och flyktingar I vårt femte politikerporträtt möter ni Sverigedemokraternas gruppledare, Gary Aelius.fredag 20/7 9:07

MP: Grönt ljus för fler busskörfält

Nyheter Ännu ett oppositionsparti i landstinget höjer rösten till förmån för SL:s bussförare. Att slippa kolla biljetter och ha tillgång till fler körfält är deras bud för att förbättra arbetsmiljön.torsdag 19/7 14:27