Storslam för Huddinges veteraner

500 friidrottare mellan 35 och 90 år från hela Norden deltog i veteranmästerskapen i Storängshallen i helgen. Värdklubben Huddinge AIS tog hem sju guldmedaljer. ’’På tävling känner man att allt inte blir sämre med åren’’, säger 61-årige längdhoppsmästaren Anders Olsson.

  • Publicerad 14:41, 16 mar 2017

Foto: Kim Hedbom/sportpic.se

Anders Olsson Guld i längdhopp för män mellan 60 och 64 år, Huddinge AIS Friidrott.

”Jag är nöjd för att jag vann med sådan marginal, men jag hade tänkt hoppa längre. Min speciella uppladdning är att jag vilar väldigt länge. Jag hade nog egentligen behövt vila en vecka till.

Jag har vunnit veteran-VM tre gånger och skulle egentligen åkt på veteran-VM i Korea, men blev tvungen att ställa in på grund av jobbet. Nu blev det den här fint arrangerade tävlingen istället och i sommar veteran-EM i Danmark.

Veteranmästerskap är väldigt roliga för vi är inte konkurrenter utan medtävlande. Det är inte som när man var ung och bara ville vinna utan det viktigaste här är att ha kul. Alla är jätteglada att kunna ta på sig ett par spikskor överhuvudtaget.

Kroppen försämras såklart med åldern, men den gör det mindre om man tränar hårt och explosivt.

Den roligaste åldern för en veteran är nog runt 50. Det finns en fantastisk glädje i att kunna träna och inte bara motionera. Själv tränar jag väldigt hårt, men sällan. Max sex gånger i månaden. Det är bra att vila så man inte blir skadad.

Jag slutade träna friidrott i 20-årsåldern, sen hade jag ett uppehåll på 30 år. Jag började igen när jag var 50 för att jag hade tröttnat på att motionera och att varje vår försöka komma igång med joggingen. Jag saknade den där tävlingsgeisten, det som sporrar en att träna.

När man får tävla känner man att man är med fortfarande och att allt inte blir sämre med åren.”

Foto: Kim Hedbom/sportpic.se

Lasse Ohtamaa Guld i längdhopp och i kula för män mellan 35 och 39 år, Huddinge AIS Friidrott.

"Jag var bara med i två grenar, längdhopp och kula. Det var kul att jag kunde stöta 7.26-kilokulan 15,05 meter. Jag är nöjd, även om jag har ett gammalt rekord som är 18 centimeter längre.

Jag vann längdhoppet också med 6.27. Jag har satsat på att bygga upp muskler och det är kanske inte det man förknippar med längdhopp där man förväntas vara lätt och spänstig. Så jag kom där som Hulken, men hoppade ändå längre än mina konkurrenter. 

Det är kul att tävla i höjdhopp, man står där som en köttbulle och de andra tror att man kommit fel. De tror att man inte kan springa eller hoppa, så det är kul att se deras miner sen.

Jag var mobbad i skolan för att jag var så smal så jag började hålla på med idrott och ville bli stark. Sedan gymnasiet har jag alltid fascinerats av stora muskler. Det går inte ihop med friidrottsidealet där man ska vara lätt och smidig. Nu vill jag kunna ha roligt och inte tänka på att inte bli för tung när jag tränar.

Jag är 36 år och från det året man fyller 35 blir man veteran. Jag vill inte tänka att jag har passerat mitt bäst före-datum. Jag körde tiokamp i Europacupen när jag var 35 och vann över 20-25-åringar. Just nu är jag i mitt livs form när det gäller styrka. Men jag vill intala mig att jag inte varit i min bästa form ännu. I maj ska jag kanske tävla i tiokamp i Tyskland. Jag vann där förra året och blev rankad bäst i världen i min åldersklass. Nu tränar jag tio-elva 90 minuterspass i veckan. Förra veckan höjde jag mitt rekord i bänkpress till 180 kilo.”

Fotios Makrostergios Foto: Foto: Kim Hedbom/sportpic.se

Fotios Makrostergios, Brons i längdhopp, silver i 60 meter och silver tresteg för män mellan 40 och 44 år, Huddinge AIS Friidrott.

"Jag hade inga förväntningar alls. Det viktigaste med sådana här tävlingar är att ha kul. Det var roligt att möta andra i min ålder från hela Norden, som man oftast tävlade mot när man var yngre.

Jag hade inte tränat något särskilt inför det här, men i och med att jag är ansvarig för friidrottsprogrammet på Sjödalsgymnasiet så får jag träning genom att ofta träna lite med mina friidrottselever.

För mig handlar tävlingen inte bara om att ta medalj, utan jag gör det för att det är kul att få en adrenalinkick då och då.

Några av mina friidrottselever var där och hejade på mig. Det är kul att bli en förebild för dem och visa att det går att fortsätta. Många ungdomar ser slutet av sin idrottskarriär redan vid 18-19års åldern, vilket är jättetråkigt. Men här ser man att det går att tävla högt upp i åldrarna. Jag hoppas man kommer vara lika pigg som 90-åringarna på tävlingen när man själv är där. De är förebilder för mig också. För att komma dit måste man nog träna samlat. Inte för mycket. Kontinuerlig träning är viktigast.

Det är bara att acceptera att man inte blir yngre med åren. Kroppen är inte lika explosiv, stark och uthållig som tidigare.

Jag har tränat sen jag var 15 år. Jag tävlade på elitnivå när jag var mellan 20 och 25 och trodde aldrig att jag skulle börja om att tävla igen, men det är kul att se att det forfarande går.

Jag gillar friidrott för att man främst kan tävla mot sig själv och självklart mot alla andra, på samma villkor. "

Ålder är inget hinder. Under tre dagar gjordes 1100 starter av 500 veteraner från hela Norden när Huddinge AIS Fri­idrott höll mästerskap.

Veteranmästare. Kerstin Sjöqvist, i mitten, tog två silvermedaljer under helgens friidrottstävling i Huddinge. Både i 400 meter och i 4x200 meter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.