Största intresset blev en bok

Fenomenet ”Tipsextra” är ett ämne som alltjämt berör. En gyllene tid då fotbollslördagarna på vintern förblev heliga under närmare 26 år. Silverdalsbon och fotbollsnostalgikern Per Malmqvist Stolt har nyligen släppt en bok i ämnet.

  • Publicerad 12:00, 12 sep 2017

”På ”Tips-
extra”-tiden var det en helt annan närhet till spelarna

Säg ”Tipsextra” och de flesta sportintresserade blir alldeles saliga. I en tid då sport-
evenemang oftast lös med sin frånvaro i tv-rutan kom direktsändningarna av fotboll som en skänk från ovan. Legendaren Lars-Gunnar Björklunds skapelse från 1969 har lämnat spår
i en hel generation fotbollsälskare.

Så även för Per Malmqvist Stolt. Silverdalsbon fann tidigt intresset för lördagarnas tv-underhållning från de brittiska öarna.

– Min första minnesbild var att pappa tittade varje lördag. Han var inte speciellt intresserad och sov mest, men det var där mitt intresse började, berättar Per om sina barndomsminnen från 70-talet.

Och på den vägen är det. Från 80-talet har den i dag 47-årige projektledaren och skribenten haft järnkoll på den engelska fotbollen.

– Ja, det har bestått sedan dess. Intresset för ”Tips-
extra” och engelsk fotboll har alltid funnits där och det enda som varit konstant i hela mitt liv, fortsätter Per Malmqvist Stolt som varje vecka fortfarande följer Premier League.

Vad är det då som var så speciellt med denna tid? Själva sinnebilden av denna tid är korta fotbollsshorts, leriga gräsplaner och långa polisonger. Men där fanns även mängder med storstjärnor i lagen, klassiska karaktärsspelare och det var bättre fotboll än ryktet gjorde gällande.

Det sena 70-talet och framåt var dessutom en stark epok då England dominerade europeisk fotboll (1977–84).

– Det visades inga allsvenska matcher på den tiden och den bra fotbollen var engelsk. Den var inte alltid jätteunderhållande, men den var lätt att ta till sig. ”Tipsextra” var väldigt centralt på den här tiden.

För drygt två år sedan mynnade intresset ut i ord och ljud. Per startade då en podd i ämnet och skriver även ner sina tankar i ämnet på en hemsida. Det resulterade sedan i en bok. För ett par veckor sedan släpptes den i handeln.

– Den handlar om de 15 mest visade klubbarna under ”Tipsextra”-tiden. Den är skriven utifrån mitt perspektiv och utifrån mina glasögon. Fokus ligger på mycket igenkänning och nostalgi.

Hur känns det med boken?

– Det känns väldigt bra. Jag har alltid gillat att skriva och berätta. Nu slår jag ihop det intresset med historia och engelsk fotboll. Det kändes förutbestämt på något sätt att detta skulle bli av.

I boken blickas det både fram och tillbaka. En speciell match lyfts fram, liksom den bästa startelvan. Självklart även en del udda historier från tiden då spelarna
fortfarande var ett med
publiken.

– Allting är väldigt strömlinjeformat i dag, fotbollen är på väg att bli en show eller cirkus. På ”Tipsextra”-tiden var det en helt annan närhet till spelarna. Mindre proffsigt, fast på ett positivt sätt.  

En vanlig tanke kring ”Tipsextra” är långbollar och leriga planer, stämmer det?

– Ja, planerna var ofta katastrof. Fotbollen var kanske lite hafsigare då än nu, men det fanns fortfarande elegans. Och det där med långbollar är delvis en myt, de bästa lagen spelade längs backen.

Dessutom spånar Per på flera projekt i detta ämne som alltjämt fortsätter att

Mer Per Malmqvist Stolt

Ålder: 47 år, född 1970.

Bor: Silverdal.

Familj: Fru, tre barn.

Favoritlag: Everton.

Aktuell: Nyligen släppt en bok om ”Tipsextra”-tiden.

Mer Tipsextra

Startades 1969 av Lars-Gunnar Björklund.

Första matchen som visades var Wolverhampton mot Sunderland (1-0).

Sista Tipsextramatchen sändes 1995.

En match i veckan mellan november till mars direktsändes i svensk television. Alltid avspark klockan 16:00.

Nästan samtliga matcher var från engelska högsta ligan.

Liverpool och Manchester United är de lagen som visades mest (65 gånger vardera).

Mer Pers favoritspelare

5. Liam Brady (Arsenal)

4. Kenny Hibbitt (Wolverhampton)

3. John Robertson (Nottingham)

2. Bod Latchford (Everton)

1. Neville Southall (Everton)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här byggs det flest hyresrätter

Nyheter Byggstarter under 2018 i Stockholms län Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...lördag 23/6 13:40

Här kan du fira midsommar i Sollentuna

Nyheter Ska du fira midsommar i Sollentuna? Dessa firanden kan du välja på här och i närliggande kommuner.onsdag 20/6 14:14

Varmvattenbassäng hetare än någonsin

Nyheter Frågan om huruvida Sollentuna ska ha en varmvattenbassäng eller inte har förvandlats till en lokal valfråga. Nu ger sig Kristdemokraterna in i debatten. De vill utreda om en ny rehabbassäng kan...onsdag 20/6 13:40