KLASSVINNARE. AIK:s Alex Kessidis (trea fr v) var obesegrad (77 kg) på SM och blev klassegrare. Foto: AIK brottning

Stukat AIK tog silver på lag-SM

Trots en man mindre och kort uppladdningstid lyckades AIK brottning knipa ett silver på lag-SM. Men gnagarna känner att de har mer att ge – och siktar på revansch nästa år.

  • Publicerad 12:00, 3 dec 2018

Egentligen skulle inte AIK varit med lag SM-finalen, men fick en gratisplats då Lidköping drog sig ur. Uppladdningen blev dock lite stukad och de svartgula var tvungna att åka ner till Helsingborg med en decimerad trupp.

– När vi fick chansen att vara med så kunde vi inte tacka nej. Lag-SM är det största man kan tävla i som lag i Sverige. Synd bara att vi inte kunde åka ner med fullt lag, berättar ordföranden Leon Bjurberg Kessidis som var en del av laget.

Sex brottare, i varje lag, tävlar mot varandra i varje match på lag-SM. Men en skada gjorde att AIK stod utan en tävlande i 60 kg, vilket gav fem minuspoäng i varje match.

Dessutom fick Leon tävla i en mycket högre viktklass än han brukar: 130 kg.

– Ja, det var tungt bokstavligen. Det var jämna matcher men jag föll i alla tre. Jag fick ta den för laget, säger Leon som annars är rankad femma i världen i 97-kilosklassen.

Knep silvret ändå

Trots detta lyckades Gnaget att kämpa till sig ett silver. De slog Örgryte, fick oavgjort mot BK Pan (Sjöbo) men föll i den avslutande matchen, som även blev finalen, mot hemmaklubben HBK Bergania (1–5).

– Det var lite stolpe ut i varje match. Att få börja med minuspoäng mot bra motstånd var tungt. Vi var tvungna att vinna överlägset för att komma i kapp vilket påverkade brottningen. Det blev stressat.

– Det känns okej ändå med ett silver. Men nästa år vinner vi, vi vet hur bra vi är och ska komma mer förberedda 2019. Förhoppningsvis kan vi arrangera den tävlingen på hemmaplan här i Solna.

AIK på lag-SM 2018

60 kg WO

67 kg André Jönsson

77 kg Alex Kessidis

87 kg Zakarias Berg

97 kg Aleksandar Stjepanetic

130 kg Leon Kessidis

Stockholm Direkt