REKLAMPELARE. Panthera (rött) och Hasselborg är två viktiga fanbärare för klubben. I år fyller SCK 90, men mer än tårta på en onsdagstävling blev inte firandet denna gång. "Vi firar större när vi är 100", lovar ordföranden Henrik Alexander. Foto: Anders Ekström

Sundbybergs curlingklubb, 90 år, mår bättre än nånsin

I 90 år har Sundbybergs curlingklubb funnits och frodats i kommunen. Trots att födelsedagsfirandet blev milt är SCK en aktiv och välmående klubb vilket ständigt märks i resultaten världen över.

  • Publicerad 15:20, 26 nov 2019

Det var Axel Nordenstedt som grundade Sundbybergs CK för 90 år sedan. Närmare bestämt den 31 oktober 1929. I början huserade klubben på annat håll men sedan mitten på 40-talet har SCK varit på Sundbybergs IP.

Först på bandyplanen, därpå egna banor där ishallen är idag. 1958 gjordes det konstfrusna banor en bit bort och 1974 byggdes hallen. Och där har de huserat sedan dess.

90 års lokal idrottshistoria kan summeras.

– Det känns fantastiskt att vara så gamla men ändå så levande. Vi är idag en av Sveriges allra bästa klubbar och har två damlag i den absoluta världstoppen, berättar ordföranden Henrik Alexander.

Framgångsrik damsektion

Ja, Lag Hasselborg och Lag Panthera/Wranå har verkligen hjälpt till att sätta Sumpan på kartan på senare år. Hasselborg vann OS-guld och EM-guld 2018 – och det märks i klubben.

– Vi har fler tjejer på juniorsidan än killar. Det har absolut att göra med Panthera och Hasselborg, vilket känns jättekul. Ett av våra stora mål framöver för att utvecklas är att få in fler killar.

Hur mår SCK idag?

– Bra, absolut. Vi har strax under 200 medlemmar, vilket är bra för att vara svensk curling. Vi har även en av landets större juniorgrupper. Framtiden är ljus tycker jag, säger Henrik Alexander och fortsätter:

– Vårt närmaste mål är att passera 200-strecket och vi känner av en stadig trend uppåt. Det tyder på att vi gör saker rätt och bra i klubben.

STOR. SCK:s juniorgrupp är en av den större i Sverige. Foto: SCK

Går åt rätt håll

Gerry Wåhlin har varit med i SCK sedan 1990-91. Idag är han kassör och även framgångsrik spelare på veterannivå med flera VM-medaljer på kontot.

– Det är alltid speciellt och kul att fylla år, säger han.

Gerry nämner att klubben är på rätt väg framåt.

– Det har gått lite upp och ner genom åren. För ett tiotal år sedan var vi fler men det börjar vända nu, främst på juniorsidan. Förhoppningsvis kan damlagens framgångar gynna oss ytterligare.

Under årens lopp var det främst killarna som utmärkt sig i resultaten, men det har vänts på senare år menar Wåhlin.

– Damlagen är verkligen ansiktet utåt för oss och dom bidrar även med mycket i klubben. En bra tvåvägskommunikation och jättekul får våra juniorer att se så duktiga curlare i samma förening.

Vad tror du om tävlingsframtiden för SCK?  

– På tjej- och damsidan lär det se ljust ut i många år framöver. Det kommer även ett lovande tjejlag bakom våra två seniorlag. Jag tycker det skulle vara roligt med ett duktigt kill-lag på juniorsidan.   

FRAMTID. Team Foxglide har visat att de kan bli att räkna med i framtiden. Foto: SCK

"Betyder mycket för mig"

Anna Hasselborg, vars lag nyligen vann EM (!) i Skåne, är glad för sin moderklubbs jubileum. OS-mästarinnorna har Sundbybergs curlinghall som bas för den dagliga träningen och tävlar för klubben.

– Det är ingen slump att det finns flera bra lag här. SCK har en fungerande verksamhet, både gällande bredd och spets, där alla hjälper varandra mycket. Det är även väldigt kul att se att vårt juniorlag Team Foxglide. Jag var också 14 år när jag tog mina första större medaljer 2003, säger Anna och avslutar:    

– Sumpan är min moderklubb och betyder väldigt mycket för mig. Det är väldigt kul och häftigt att vi är 90 år.

Sundbybergs CK:s historia

Grundad 1929 av Sumpanbon Axel Nordenstedt.

I början huserade klubben i Solna men har varit på Sundbybergs IP sedan 40-talet.

Hallen byggdes 1974 efter att 50 SCK:are gått i borgen för lånet. Bygget finansierades nästan helt av SCK själva.

De första 40 åren var Sumpan en ren herrklubb. Bara på årsfesten var damer välkomna. Första damlaget tillkom på 70-talet.

Största framgångarna har kommit på senare år via Team Hasselborg (SM-guld, OS-guld, EM-guld) och Team Panthera (SM-guld, JVM-guld).

I år firar klubben 90 år.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är Stockholms märkligaste BRF-namn

Nyheter LISTA: Från Elda med kärlek till Läderlappen Kattrumpan, Elda med kärlek, Lyckans ost... Kan en BRF döpa sig till vad som helst? Jo det verkar faktiskt så.onsdag 8/7 16:05

Tornparken är byggarbetsplats i sommar – igen

Nyheter Boende i området: "Jag tycker synd om barnen" Tornparkens småbarnslek har blivit byggarbetsplats över sommaren och fram till senhösten, vilket innebär att utrymmet blir mindre för de som leker i parken.fredag 3/7 11:14

Flera busshållplatser indragna i sommar

Nyheter Förändringar efter långa köer Vägarbeten ställer till det för busstrafikanter i sommar. Bland annat försvinner hållplatser tillfälligt och viss trafik blir enkelriktad.torsdag 2/7 11:48
Stockholm Direkt