Sundbybergs IK hoppas att ännu flera ska vilja hänga med på sporten. På bilden: Maja Falk, Alice Hellberg, Ingrid Johansson och Daniel Hidefjäll Foto: Mikael Andersson

Sundbybergs IK vill visa vägen för nya orienterare

Orienteringsklubben i Sundbyberg hoppas att sporten ska blomstra efter hyllningarna av världsstjärnan Tove Alexandersson på Idrottsgalan häromveckan. Vi kikade in bland kartor och kompasser under en kvällsträning.

  • Publicerad 15:23, 14 feb 2020

Jag har kompisar som inte trodde att orientering var sport.

Orienteraren Tove Alexanderssons resultat som genererade enorma hyllningarna under Idrottsgalan, ska inte att gå obemärkt förbi i Sundbybergs IK.

Det menar Jan Kihl, orienteringssektionens ordföranden, som hoppas på ett nytt lyft för sporten.

Med koll på väderstrecken pekar han i tre riktningar där bostadsområden växer sig större och konstaterar att Ursvik – med skogen, elljusspåren, motionsgården – ligger geografiskt perfekt.

– Vi tror på en boost, säger Janne Kihl.

Grönvita överallt

Och det är fullt pådrag denna torsdagskväll. Inne på Ursvikskolans skolgård springer de yngsta fyra olika slingor. Mellan varje byter de karta, läser in sig med pannlampans hjälp och kutar igen. Någonstans i Ursviksskogen håller juniorer och seniorer till. Andra planerar nästa tävling som klubben ska arrangera.

– Vi har sedan tre år en ny motionsorientering, säger ledaren Johan Andersson.

Den är för äldre som i ungdomsåren ogillade orientering, men nu vill berika löprundan med något mer.

Detta sportens extramoment, som karta och kompass bidrar till, är ett skäl till att Vilde Jonsson Wåld, 17, blivit sporten trogen.

– Orientering är lite som skattjakt, haha, säger hon.

Hon tycker också att det är bra att man inte måste vara elit utan kan tävla på sin nivå. Vilde hoppas att Alexanderssons bragdguld och Jerringpris ska fungerar som erkännande av sporten.

– Jag har kompisar som inte trodde att orientering var sport. I skolan var det ju ovanligt att man testade, säger Vilde Jonsson Wåld.

TRIVS. Vilde Jonsson Wåld menar att det blir roligare att springa med karta och kompass. Foto: Mikael Andersson

UTMANING. Han var klubbens bästa junior i fjol och Niklas Carlsson har en långssiktig plan för hur han ska klara övergången till seniorklass. Foto: Mikael Andersson

Ny utmaning

Upp en nivå hittar vi Niklas Carlsson. Han var klubbens mest framträdande junior i fjol, nu är han i seniorgruppen.

– Det är såklart tufft, men jag har en långsiktig plan. Orientering får för lite uppmärksamhet, säger han.

En boost har klubben egentligen upplevt sedan SIK-fostrade Anna Bogren tog tre VM-guld och ytterligare två VM-medaljer på 1990-talet. Av dagens 500 medlemmar är minst hälften aktiva.

I fjol hade SIK fyra lag, med totalt 100 startande, i en klassisk tävling som heter budkavlen. Där tävlar män och kvinnor tillsammans, i åldrarna 10 till 45+ år.

In genom motionsgårdens entrédörr störtar två talanger. Rosiga om kinderna efter en timme i Ursviksskogen hyllar tonåringarna Ebba Hörling och Emil Franzén sin idrott.

– Jag har aldrig känt mig omotiverad att träna, det är roligt helt enkelt, säger Ebba.

Att det finns plats för fler i klubben är säkert, men det behövs även fler ledare.

– Den milda vintern har gynnat oss. Väldigt många har varit med på våra gemensamma kvälls- och helgträningar, säger Janne Kihl.

Mer om orientering:

Klassisk orientering i skogen: Ultra distans, långdistans, medeldistans, sprint och nattorientering samt olika stafettformer.

Stadsorientering: För att bli tillgängligt för fler har sporten sedan flera år flyttat in på gator och torg. 2020 arrangeras för första gången ett separat VM i stadsorientering.

Indoororientering: Runt 2013 började tävlingsformen att växa. För ett par veckor sedan var Viktor Rydbergs gymnasium, Djursholm, tävlingsarena.

Kuriosa: Den 17 mars 1901 arrangerades Sveriges första civila orienteringstävling. Det skedde i Sundbyberg och kontrollerna var spridda: Bällsta bro-Bromma kyrka–Vällingby gård–Spånga kyrka–Dufvebol/Duvbo– Gränsgatan.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Då avgörs ödet för Sundbybergs multihall

Nyheter Möte. Hallens framtid ska upp för beslut Lösningen på behovet av idrottsytor i Sundbyberg har varit den tilltänkta multihallen i tre plan på Sundbybergs idrottsplats. Snart avgörs anläggningens öde när politiker, tjänstemän och företrädare...fredag 28/2 15:49

Då öppnar Storskogens p-garage

Nyheter Hyreshöjning efter renovering En del stök återstår men om två månader ska parkeringshysterin kring Bergdalen mildras. Innan dess ska övre parkeringsplanet på Storskogens garage renoveras.fredag 28/2 11:28

RAW comedy club tillbaka i Sundbyberg

Nyheter Mårten Andersson: Sundbyberg känns ännu mer på gång RAW comedy club finns sedan tidigare i Stockholm och Göteborg. Tredje klubben finns snart i Sundbyberg när de gör comeback.torsdag 27/2 15:40
Stockholm Direkt