Avstängd. Ryttaren Saga Suovanen missar EM i fälttävlan efter en dom i Ridsportförbundets disciplinnämnd nyligen. Foto: Privat

Suovanen missar EM efter avstängning

Fälttävlansryttaren Saga Suovanen har blivit avstängd av Ridsportförbundets disciplinnämnd. Detta efter att hon i juni deltog i SM samtidigt som en annan häst på gården utreddes för ett farligt virus.

  • Publicerad 09:45, 20 sep 2018

Först var jag ledsen, men nu känner jag mig bara arg på hela situationen.

Nästa vecka skulle Saga Suovanen ha åkt till Nederländerna för ett EM-kval i fälttävlan. Men resan är inställd efter att Ridsportförbundets disciplinnämnd meddelade sin dom nyligen. Suovanen stängs av från att tävla i sex månader.

Hennes mamma tillika tävlingshästens ägare, Ulrika Fåhraeus, får nio månaders avstängning från tävlan, uppvisning och utövande av uppdrag inom all ridsport.

– Jag har kämpat för det här EM-kvalet hela året. Det känns extremt tråkigt att missa. Jag missar även små förberedande tävlingar, så det sätter käppar i hjulen inför nästa säsong, säger Saga Suovanen, som anser sig vara helt oskyldig.

Ett avelssto på den gård där Suovanens tävlingshäst finns fick i början av juni ett missfall, bara några dagar innan SM i Strömsholm där Suovanen och hennes häst skulle delta.

Avelsstoet hölls isolerat i väntan på provsvar som en försiktighetsåtgärd, medan Suovanens tävlingshäst var avskild i egen hage.

Några veckor efter SM-tävlingen började Ridsportförbundet få in ett stort antal anmälningar om att Suovanen hade deltagit i Strömsholm.

Abortvirus

Veterinärprover visade vid ett senare tillfälle, efter Suovanens SM-deltagande, att missfallet hade orsakats av ett så kallat abortvirus, vilket är en anmälningspliktig och mycket smittsam sjukdom. När smittan fanns hos avelsstoet är svårt att veta, men blotta misstanken ska räcka för att vidta strikta försiktighetsåtgärder, enligt Ridsportförbundets disciplinnämnd.

Disciplinnämnden menar att tävlingshästen enligt reglementet borde ha fått stanna hemma för säkerhets skull.

Men veckorna före och efter tävlingen var hästarna inte ens i närheten av varandra, menar Ulrika Fåhraeus.

– Sagas tävlingshäst gick flera hundra meter från stoet som dessutom inte ens var inne i stallet. Det var i maj, då går hästarna ute. Så vi gjorde bedömningen att vi måste kunna åka på tävlingen, men det är det folk har blivit arga för att vi gjorde, säger hon.

Domen kommer nu att överklagas.

– Vi kanske hade kunnat göra en annan bedömning och stannat hemma, men vi ska inte bli avstängda i sex och nio månader. Jag tycker inte att vi har gjort något fel. Hästen isolerades, det hände utomhus och alla skyddsavstånd har hållits med råge. Det är ett oproportionerligt strängt straff, säger hon.

Hetsjakt

Ulrika Fåhraeus och Saga Suovanen upplever att de har varit utsatta för en hetsjakt och personlig anmälningskampanj på nätet.

– Det finns flera personer här på öarna som anmält oss. Man känner sig aldrig uppskattad här. När folk får chansen att göra livet och satsningen svårare så tar de den. Först var jag ledsen, men nu känner jag mig bara arg på hela situationen, säger Saga Suovanen.

Ekerögymnaster tog guld i Västerås

Sport Det blev guld till Ekerögymnaster i truppgymnastik i Västerås.fredag 17/5 6:00