Micke Juhlin Foto: Electrosurf

Surfa utan vågor?!? Det går jättebra i Botkyrka

En surfbräda som susar fram i 40 km/h på Getaren. Utan vågor. I sommar har Rikstensbon Micke Juhlin startat en ny våg på Lida – elektrisk surfing.

  • Publicerad 16:53, 11 aug 2017

Hela sommaren har våghalsade besökare på Lida kunnat testa den nya sporten electrosurf, en surfbräda som drivs av en eldriven motor.

– De är perfekta när det är vindstilla och soligt och vattnet är platt. Vid optimala förhållanden och rätt vikt kan man komma upp 30-40 kilometer i timmen, samma fart som vattenskidor. Och ju lättare man är desto snabbare kan man åka, säger Micke Juhlin som driver företaget Electrosurf.

Uppfinningen är från Spanien och företaget är än så länge det enda i Sverige som som hyr ut brädorna. De finns faktiskt bara på Lida, i Sollentuna och på Gotland idag.

– Jag är född och uppväxt i Tullinge och älskar Lida, så det kändes naturligt att vara här, säger Micke Juhlin, numera Rikstensbo.

LÄS OCKSÅ: Böljande betong och sköna böjar – så bra är Vårby gårds nya skejtpark

Den nya sporten passar för de flesta, tycker han.

– Alla kan köra, men det gäller att våga ta steget för det är ju en vattensport. Men man kan välja att stå eller ligga ner på brädan. Det är nästan roligare att ligga, då får man ännu högre fartkänsla och går ännu snabbare.

Men på riktigt, vad tycker de riktiga surfarna om surf utan vågor?

– Vi har anställda som är vågsurfare, och de gillar det. När du vågsurfar ligger du i tio minuter och väntar på en våg, här kommer du upp direkt och får en massa surf i benen. Men det är ju nåt helt annat, electrosurf är mer likt snowboard, skateboard och longboard och de som håller på med det har en fördel här.

Det går rätt fort, är det säkert för dem omkring?

– Vi är mitt ute på vattnet, långt från bryggor och badare och kör ju inte snabbare än bestämmelserna.

Elsurf på Lida friluftsgård

Vad? Electrosurf är surfing på eldriven surfbräda. Man styr med vikten och håller hastigheten med en tumkontroll. Batteriet håller i för cirka 20 minuters åkning.

När? Drop-in-åkning fredag 25 augusti mellan 10 och 17. Om vädret är bra kan det bli drop-in 1 september. Det går också att förboka brädorna.

Var? På Lida friluftsgård i Tullinge.

Hur? Det kostar 295 kronor per åk.

Mer info: lida.nu.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.