Engla Lindman Long värmer upp genom att försöka göra mål med Niklas Nord som målvakt. Foto: Mikael Andersson

Sveriges bästa vattenpolospelare kommer från Järfälla

Vad har årets manliga och årets kvinnliga vattenpolospelare gemensamt? Svar: båda är med i Järfälla simsällskap. Vi hängde med på deras träning och pratade om varför Järfälla gör succé inom just vattenpolon.

  • Publicerad 15:49, 19 feb 2018

Många vet inte vad vattenpolo är, men det är faktiskt den äldsta bollsporten i hela OS.

Klorlukt och barn som leker i bassängen samtidigt som crawlare snabbt tar sig fram i vattnet. Niklas Nord, 24, och Engla Lindman Long, 18, rör sig vant i Jakobsbergs simhall. Som vattenpolospelare i Järfälla simsällskap har de tillbringat mycket träningstid här. Något som gett resultat – de blev nyligen utsedda till årets manliga respektive årets kvinnliga vattenpolospelare 2017 av Svensk simidrott.

När vi träffar dem är det måndagskväll i Jakobsbergs simhall och snart dags för träning.

Båda hade tidigare gått på simning, och tyckt om att vara i vatten. Vägen till vattenpolon gick via en kompis och en brorsa. Och sen har de blivit kvar.

– Jag simmade när jag var liten, men det är mycket roligare med en lagsport där du får tävla och göra mål, istället för att nöta simlängder själv och kolla ner i kaklet, säger Niklas Nord.

Engla Lindman Long instämmer:

– Det står aldrig stilla i vattenpolo, utan det händer något hela tiden.

Niklas Nord och Engla Lindman Long, båda från Järfälla simsällskap, utsågs nyligen till 2017 års bästa vattenpolospelare i Sverige. Foto: Mikael Andersson

Tuff sport

Sporten beskrivs som en mix av simning, handboll och rugby med mycket närkamper. Inget för den veke alltså.

– Det är tufft, och en bred sport där du behöver mycket för att bli duktig. Spelförståelse, styrka, kondition och teknik, säger Niklas Nord.

I dag tränar han runt tre gånger i veckan, och Engla fem till sex gånger. Sedan förra året tränar hon också med herrlaget utöver damernas träningar.

– Jag ville bli starkare, herrarna har högre tempo och mer styrka, säger hon.

Niklas och Engla är inte heller de första vattenpolospelarna från Järfälla som uppmärksammas för sina insatser. Louise Hazell från Järfälla simsällskap utsågs exempelvis till årets vattenpolospelare tre år i rad 2012-2014, och spelar nu i USA.

Vad är det som gör Järfälla simsällskap så framgångsrikt?

– Det är viktigt att ha bra spelare omkring sig, i herrlaget är vi många som spelat ihop sedan tidig ålder. Vi har satsat hårt på att ha kul ihop även utanför planen och byggt upp en vinnarmentalitet, och ett lag där vi krigar för varandra. Mycket handlar om gemenskap, säger Niklas Nord.

Gänget värmer upp med olika övningar. Foto: Mikael Andersson

Vill utomlands

Samtidigt som båda spelat i och vunnit SM-finaler, och åkt på en mängd turneringar och träningsläger runtom i världen, har båda drömmen att spela utomlands på heltid. Anledningen? Vattenpolon är helt enkelt för liten i Sverige. I herrarnas högsta liga spelar fem lag, i damernas fyra.

– Det är bättre kvalitet på vattenpolo utomlands, det går knappt att jämföra skillnaden. Du får träna mer och möta proffs. De flesta som är duktiga i Sverige åker utomlands, säger Niklas Nord.

Något Engla Lindman Long, som varit en vända i USA, är ett exempel på.

– Jag tränade med San Diego laget Shores förra sommaren vilket var jättekul. Jag vill utomlands igen, men har inte bestämt var eller när, säger hon.

Att sporten fortfarande är så pass liten här har lett till en del lustiga frågor genom åren.

– Den konstigaste är nog "hur klarar sig hästarna i vattnet?", haha. Många vet inte vad vattenpolo är, men det är faktiskt den äldsta bollsporten i hela OS, säger Niklas Nord.

Vattenpolo i Järfälla simsällskap

Runt 85 personer tränar vattenpolo i Järfälla simsällskap. Det finns en herrgrupp, en damgrupp och tre ungdomsgrupper.

Vattenpolo har funnits i Järfälla sedan simhallen öppnade 1971. Det är en lagsport som kombinerar simning, handboll och rugby. Sporten utövas i en bassäng med två lag, som består av sex utespelare och en målvakt per lag. Det lag som gjort flest mål vinner. Matcher spelas i fyra perioder om 4 gånger 8 minuter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Beskedet: Jakobsbergs kvarn ska byggas upp igen

Nyheter Kan stå klar 2019 Frågan om att bygga upp kvarnen i Jakobsberg, som brann ner 2005, är en hjärtefråga för många Järfällabor. Samma vecka som valet i september ska återuppbyggnaden tas upp i kommunstyrelsen.torsdag 21/6 14:34

Ge dig ut på sjön – utan egen båt

Nyheter Sjölivet i Västerort och Järfälla som inte kostar skjortan En av alla fördelar med att bo i Västerort och Järfälla sommartid är såklart närheten till Mälaren. Stranden i all ära men ibland vill man kanske njuta av sjön utan att behöva hoppa i plurret. Här är...torsdag 21/6 12:42