Sveriges första medalj på 17 år

För första gången på 17 år tar Sverige medalj i formationshoppning på fallskärms-VM. Team X, med Viksjötjejen Katarina Sonnevi i laget, tog ett imponerande brons i Australien den gångna helgen.

  • Publicerad 10:30, 17 okt 2018

Vi kommer att fortsätta satsa som lag

Team X satsar både på formationshoppning inomhus, i vindtunnel, och utomhus med fallskärm. Laget är mycket målmedvetet och tog SM-silver indoor i vintras samt SM-silver ute i juli. Även en meriterande fjärdeplats på VM (indoor) i Kanada några månader tidigare.

Och kvartetten behärskar även formationsflygning utomhus på världsnivå skulle det visa sig.

Den gångna helgen genomfördes VM i fallskärmshoppnings i staden Gold Coast, Australien. Team X, med Viksjöbördiga Katarina Sonnevi som en av medlemmarna, representerade där Sverige.

– Man kör tio rundor där alla lagen genomför samma förutbestämda formationer, berättar Katarina.

– Lagen har 35 sekunder, efter man lämnat flygplanet, att göra så många godkända formationer som möjligt. På tävling är det 3 000 meters höjd som gäller.

Tog igen på USA:s lag

Sveriges lyckades bra i formationshoppningens fyrmanna-klass och knep ett VM-brons. Länge låg damerna fyra, men kunde i runda nio klättra upp på tredjeplatsen – och behöll den strax före USA.

– Det gick lite över förväntan och det känns givetvis jättekul. Vi var ju så nära bronset på indoor-VM så vi är alla glada att vi nu lyckades att ta en medalj, fortsätter Katarina.

2001 i Spanien var senast

Det var 17 år sedan (2001, Spanien) som ett svenskt lag tog VM-medalj i formationshoppning.

– Det är tufft att få medalj och det har varit ett långsiktigt mål för oss att nå pallen på VM, det känns roligt att vi lyckades.

Hur går ni vidare nu?

– Vi kommer att fortsätta satsa som lag, men inte helt bestämt vilka tävlingar som vi ska tävla i. Härnäst väntar indoor-tävlingar i bland annat Bahrain (23/10), Belgien och sedan SM i februari. I april är det indoor-VM igen.

Stockholm Direkt