Foto: Jakob Birgersson

Systrarna Thurin vann historiskt SM-guld

Volleyboll utomhus på vintern? Ja, det är ett nytt grepp för att sprida sporten och den gångna helgen spelades det första svenska mästerskapet. Tvillingarna Thurin visade att de även behärskar volleyboll på snö – och tog det första SM-guldet någonsin.

  • Publicerad 13:00, 13 mar 2019

Den gångna helgen spelades alltså det allra första mästerskapet i snowvolley, volleyboll på snö. Den stora skillnaden mot sommarvarianten är att det är tre spelare på plan på snön, annars är reglerna ganska snarlika.

Snowvolley är nu en officiell gren och antagen av både Europeiska Volleybollförbundet (CEV) och Internationella Volleybollförbundet (FIVB).

Det kyliga första SM:et avgjordes i Östersund och systrarna Susanna och Kristina Thurin, som annars är Sverigeetta på beachvolleyboll, blev inbjudna.

– Det verkade spännande och kul och vi kände att vi ville vara med i det första mästerskapet. På sikt vill dom att det ska bli en OS-gren. säger Susanna Thurin.

Gick hela vägen

Thurinarna, från Viby, tävlar vanligtvis i beachvolleyboll i Sverige och världen där de tagit flera SM-medaljer och även presterat starkt på världstouren. 

Till snowvolleyn tog de med Hanna Hellvig, från Lidingö, i tremannalaget.

– Vi behövde en lång spelare och då passade Hanna bra och vi spelade väldigt bra ihop.

Stockholmslaget gick starkt och tog sig hela vägen till finalen. Där vann Thurin/Hellvig över ett lag från Göteborg med 2–0 (16-14, 15-9) – och vann sportens första SM-guld någonsin.

– Vi hade svårt att sätta mål inför SM då det var ett helt nytt underlag. Det var jättekul att vi lyckades vinna till slut trots att det var mycket nytt att ta in, fortsätter "Sanna".

Kylslaget i Jämtland

Mästerskapet avgjordes i drygt åttagradig kyla i Östersund.

– Det gällde att hålla värmen hela tiden. Vi värmde upp rejält och höll igång hela tiden, man stod aldrig still. Jag tycker ändå att det inte kändes så kallt när man väl spelade.

Hur annorlunda var det?

– Underlaget är ju helt annorlunda och sedan vädret också förstås. Vi tyckte det var skitkul och inte så svårt som man trodde på förhand.

– En stor skillnad var att vi hade handskar på oss vilket skapade en lite annorlunda känsla med bollen, avslutar Sanna som åker ner till Kanarieöarna nästa vecka på läget med syrran och beachvolleylandslaget.

SM-guldet innebar dessutom en plats till snowvolley-EM 2020.

TREA. SVK:arna Sharif Jafari, Wasil Karimi, Bismillah Zahedi och Shrif Besharat tog brons. Foto: Jakob Birgersson

SVK:are tog brons

På herrsidan tog ett gäng spelare från Sollentuna VK ett brons. Laget bestod av Bismilalh Zahedi, Wasil Karimi, Sharif Jafari och Sharif Besharat.

– Det var otroligt kul att spela snowvolley för första gången och lärorikt att möta några av Sveriges bästa beachvolleybollspelare, säger Wasil till SVK:s hemsida.

– Det var kallt men det var det värt. 

Snowvolley-regler

Snowvolley spelas på en plan som är 16 meter lång och 8 meter bred. På mitten delas planen av med ett 8,5 meter långt nät, vilket skapar två planhalvor som är 8 x 8 meter.

Höjden på nätet är 2,43 meter vid herrtävlingar och 2,24 meter vid damtävlingar.

Ett snowvolleylag består av totalt fyra spelare, varav tre befinner sig på planen samtidigt och den fjärde agerar avbytare.

En snowvolleymatch spelas i bäst av tre set, där det är först till 15 poäng i varje set som gäller. Precis som i volleyboll och beachvolley måste man vinna setet med minst två poängs marginal.

Lagen byter sida var femte poäng i alla set. Ett lag tilldelas poäng om det slår ner bollen i marken på motståndarnas planhalva, om motståndarna slår bollen så att den träffar marken utanför planen, eller om motståndarna bryter mot reglerna.

Det lag som vinner poängen ska också serva nästa gång.

Ett lag har tre slag på sig att få bollen över nät, noterbart är dock att block inte räknas som ett slag.

KÄLLA: Svenska volleybollförbundet

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Så mycket kostade planerna på linbanan

Nyheter 3,1 miljoner på fem år Förra veckan stod det klart att kommunen lägger ner planerna på linbana mellan Häggvik och Väsjön. Projektet har kostat 4,3 miljoner kronor.tisdag 21/5 11:20

SD:s ordförande hotas med uteslutning

Nyheter Böjer sig inte för partitoppen Sverigedemokraternas ordförande i Sollentuna hotas av uteslutning efter att ha försvarat den omtalade pressekreteraren Mikael Valtersson.måndag 20/5 16:34

Därför "snöar" det över hela Stockholm

Nyheter ✓Mängder av vitt ludd – här är förklaringen ✓Då maxas det enligt experten Våren har kommit till Stockholm men på marken ligger det ett vitt täcke. Här är svaret på vad det egentligen är som luddar.måndag 20/5 14:10
Stockholm Direkt