MÅNGSIDIG. ”Min tränare tycker det är bra att träningen är mångsidig och att jag inte snöar in på bara en gren. Man tränar och ser man vilken man är bäst på”. Foto: Anders Ekström

Tålamod bakom löpargenombrott

Hon är bästa svenska på fyra olika distanser hittills i år. Men än har vi inte sett det bästa av medeldistans-löparen Yolanda Ngarambe 2019.

  • Publicerad 16:20, 27 jun 2019

För de som följer friidrotten är Yolanda ett välkänt namn. Bland annat tog hon SM-brons (1500 m) på hemmaplan 2016 och ytterligare sex SM-medaljer innan i år. Så sent som ifjol blev det silver på 800 meter utomhus.

Men för den breda massan är det i år 27-åringen presenterat sig på allvar.

Det började i vintras med SM-guld på 1 500 meter (inne) och sedan har det bara fortsatt. I skrivande stund har Turebergs FK-löparen bästa svenska tid på fyra olika distanser 2019 och slagit det svenska rekordet på en engelsk mile (inne).

– Det är klart det är kul, äntligen är jag på den nivån jag har tränat efter i hela min karriär, säger Yolanda strax efter ett träningspass på Sollentunavallen.  

– Men det är ingen chock att jag sprungit så bra. Kollar man på min historik så ser man att jag ofta varit topp 3, det är det stora lyftet som kommit nu.

Bor i USA

En av de stora förklaringarna till formtoppen är en längre tid utan skador och framför allt tålamod. Sedan 2014 har Yolanda haft sin bas i USA. Först college i Vermont och numera heltidsträning i Atlanta, Georgia.

En lång och målmedveten hårdsatsning börjar nu ge frukt.

– Man kan säga att jag levt som ett proffs men inte fått betalt som ett. Det har varit en ganska ovanlig väg att gå eftersom jag satsade heltid innan resultaten fanns.

– Det har inte varit glamoröst på något sätt och jag har tidigare bott hos min tränare. Men man får offra mycket för att bli bra och nu börjar jag även äntligen kunna köpa lite grejer, ha ha.

SENT. Yolanda började som 15-åring med löpning och blev sedan headhuntad till löpargymnasiet på Rudbeck. Nu siktar hon på VM. Foto: Anders Ekström

Foto: Anders Ekström

Tålamodet ger resultaten

Just tålamod är något Yolanda Ngarambe framhäver som nyckeln till framgång.

– Det tar tid att bli en bra löpare och jag är ett exempel på det. Man måste tänka långsiktigt. Hade jag inte trott på det så hade jag nog slutat tidigare. År av hård träning har nu gett effekt liksom att jag är mer självsäker när jag springer. Mentaliteten är superviktigt vilket jag verkligen märkt i år.

TFK:aren tycker nu att hon byggt upp en bra bas och kan fortsätta öka i träningen.

– Ja, det finns mer att ge i träningen men man måste även ge tid till återhämtning så att man kan fortsätta med den regelbundna kontinuiteten. Det är bara uppåt som gäller, så måste man alltid tänka. Jag ska fortsätta njuta, ha tålamod och bara köra på.

Siktar på VM

Trots bästa svenska tid på 800, 1 500, 5 000 och svenskt rekord på en engelsk mile (ca 1,6 km) har vi inte sätt det bästa av Ngarambe i år. Trots bra resultat har hon inte kvalat in till VM i oktober. Än.

– Jag vet att jag kan och jag ska ta VM-gränsen. Det är mitt stora mål. Jag är en sekund efter på 1500 meter och 16 sekunder på 5 000. Det låter mycket, men är inte så mycket på 5 000.     

Hur känns det att vara Sverigebäst på fyra distanser?

– Kul, såklart, men det är tidigt än. Man kan inte bli bekväm och det kommer krävas bättre tider för att behålla dom, speciellt på 800.

Så det finns det mer att ge alltså?

– Ja, absolut. Det är massor med tävlingar kvar och jag har inte börjat köra nyckelpassen för att hitta toppformen än. Men jag ska springa också, inte bara prata om det.

Foto: Anders Ekström

Yolanda Ngarambe

Ålder: 27 år, blir 28 i september. Född 1991

Bor: Atlanta/Märsta

Klubb: Turebergs friidrottsklubb/Atlanta Track club

Tränare: Andrew Begley

Meriter: 1 SM-guld, 3 SM-silver, 4 SM-brons, svenskt rekord (eng. mile inomhus), sprang inne-EM i vintras.

Aktuell: Sverigebäst på fyra olika distanser hittills i år och siktar på att nå VM i oktober.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Balansträning har inga åldersgränser

Nyheter Träning och gemenskap för Sollentunas pensionärer Ingen kroppsdel uteblev under balanspasset på Edsbergshallen. Ledaren Anette Fällström ger tips på att träna balansen hemma.lördag 19/10 9:00

Sollentunahems vd slutar

Nyheter Tidigare kommundirektör tar över chefsrollen Martin Lindfors avgår som vd för Sollentunahem. Manfred Holmelin blir tillförordnad vd under rekryteringsprocessen.torsdag 17/10 15:05

Långa köer på E4 efter bilexplosion

Nyheter Krockade med fyra andra bilar En bil började brinna på E4 efter en krock med fyra andra bilar. Detta leder till långa köer på platsen.torsdag 17/10 8:11
Stockholm Direkt