Tät deff bäddade för tredjeplats

Helenelunds IK bandy avslutade säsongen starkt och blev till slut trea. Framför allt har defensiven varit ett stort glädjeämne denna vinter.

  • Publicerad 13:40, 12 mar 2018

”Grabbarna har överlag gjort det
väldigt bra och köpt
konceptet helt

I slutet av februari spelades den sista matchen för säsongen för Lunden. Bandygänget avslutade serien snyggt, med tre raka segrar, och slog Eskilstuna BS med klara 9-0 (1-0) i epilogen.

Resultatet var signifikativt för säsongen: en tight och ramstark defensiv har varit ledorden.

Tillsammans med ettan AIK (54) har HIK (56) släppt in klart minst mål i serien. Dessutom fyra hållna nollor, vilket är tämligen ovanligt i bandy. Åtminstone så många till antalet.

– Spelarna har verkligen anammat det defensiva tänket. Allra helst vill man spela en vacker anfallsbandy, men att prioritera en tät defensiv var det bästa utifrån våra förutsättningar, berättar tränaren Peter Rönnqvist.

– Det gäller att vinna matcher, det är ju därför man håller på.    

Peter Rönnqvist kom innan säsongen från elitseriegänget Tellus. Efter en intensiv säsong som nykomling i högsta serien 2016/17, fann Peter sig till ro på Vallen när han coachade ett lag i division 1 för första gången.

– En trevlig säsong med en trevlig grupp att jobba med. Det har varit harmoni i gruppen och det har passat mig väl denna säsong, säger 56-åringen.

Med sina 27 poäng, av 42 möjliga, kom Lunden på en klart godkänd tredjeplats. GT/76 blev tvåa, AIK vann överlägset på 41 pinnar.

– Det optimala hade varit att bli tvåa och det hade kunnat blivit så om vi satt vårt friläge mot GT hemma (3-3). Så tight var det.

– Grabbarna har överlag gjort det väldigt bra och köpt konceptet helt. Vår defensiv har varit fantastiskt bra och vi har satt en ära till att släppa in få mål, fortsätter Rönnqvist.

På förhand var den stora snackisen AIK:s satsning i division 1 östra. Laget värvade in flera elitspelare och väntades gå rent. Och så blev fallet och de kvalar uppåt just nu. De övriga toppkonkurrenterna fick istället rikta in sig på att försöka nå topp tre.

HIK föll i alla tre kamperna mot Gnaget 2017/18.

– Jag visste på förhand att AIK skulle gå rent och så blev nästan fallet (en oavgjord). Vi är ändå nöjda med våra insatser mot dom och vi stod upp bra i alla matcher utom en denna säsong. Det blev ett riktigt bottennapp borta mot GT i början på året (1-4).

Förutom att glädjas över ett starkt försvar gläds Rönnqvist över vissa spelares utveckling under vintern. Bland annat nämner han att Tim Zenoud Johansson, ”Sigge” Sigfridsson och Joel Portinsson tagit stora kliv framåt.

Men HIK:s offensiv har emellanåt lämnat en del övrigt att önska.

– Vi lyckades väl i vissa matcher, men det blev svårare mot seriens bästa lag. Det är det svåraste i bandy och där behöver vi bli bättre.

Mer säsongen 2017/18

Bästa målskytt: Linus Hansson, 21 mål.

Flest assist: Daniel Mökander, 11 assister.

Publiksnitt: 82 (delad tvåa).

Mest utvisade: Jonas Svensson och Jakob Schlyter,
90 minuter vardera.

Antal gjorda mål: 136 (21 matcher).

Målrikaste match: Gustavsbergs U (h) 25-2.

Största förlust: 0-5 mot AIK.

Största hemmapublik: 162 mot Djurgården 26/12.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Konstmässan ska bli ny tradition

Nyheter Snart dags för Edsvik Art Fair Snart arrangeras Edsvik Art Fair – en stor konstmässa där konstnärer från hela landet visar upp sin konst. Dessutom utlovas möjligheten att kunna köpa med sig konst hem för överkomliga priser.torsdag 16/8 9:04

JUST NU: Eldningsförbudet är upphävt

Nyheter Fritt fram att grilla överallt i Stockholm igen Eldningsförbudet är upphävt i hela Stockholms län. Det innebär att det från och med idag, onsdag, är det fritt fram att grilla överallt igen – på eget ansvar.onsdag 15/8 14:17

Haveriet med rulltrapporna långt ifrån över

Nyheter SL: Då hoppas vi vara klara Ett stort antal rulltrappor på Citybanans pendelstationer Stockholm City och Odenplan står fortfarande stilla efter haveriet tidigare i sommar. Och än dröjer det innan de kan tas i drift.onsdag 15/8 11:28