Tillbaka för att ta SM-guldet

Senast Sundbyberg Heat vann SM-guld var han med som spelande tränare. Nu, drygt 13 år senare, är vinnarskallen Rickard Reimer, 48, tillbaka i hemstaden med ett stort sug på ett nytt guld.

  • Publicerad 12:00, 22 apr 2019

Det är i år drygt 31 år sedan som Rickard första gången flyttade från Sundbyberg för sin baseboll. Och efter det har sporten tagit honom runt i Sverige – och världen.

Det hela började faktiskt i ett skollag i Hallonbergen. Efter ett par år där flyttade han över till storebror Sundbyberg förening (Heat kom till senare) där han som 16-åring fick debutera i a-laget. Därefter flyttade Rickard Reimer upp till Skellefteå där Sumpangrabben var med och tog sju (!) raka guld.

Sedan blev de tre raka guld med Leksand och spel i Rättvik, Australien, USA och Sydafrika. Som landslagsspelare blev det elva EM och tre VM.

Detta var bara som spelare. Som tränare har han varit i flera elitklubbar och var förbundskapten (2015-17). Onekligen en gedigen karriär inom basebollen.

Numera är 48-åringen instruktör på Leksands basebollgymnasium – och ny tränare för Sundbyberg Heat.

– Det känns kul och spännande tycker jag, säger Rickard om att komma hem.

Kräver mycket

Han kommer dock bo kvar i Dalarna och pendla ner.

– Man kan sköta mycket på distans nuförtiden. Dessutom är ju hela det gamla tränarteamet kvar så dom kan ta hand om många träningar, medan jag tar de pass och matcher jag kan.

Rickard har bra koll på sitt Heat och tror han kan göra nytta.

– Jag tror det är viktigt med en ny röst. Det har varit många år med samma tränare och de har även egna barn i laget. Det behövs någon utifrån som rör om lite.

Rickard säger sig bli kallas ”basebollens Gordon Ramsey”. Det vill säga en hårdför coach som säger vad han tycker.

– Det är nog mycket för min kunskap och att jag har respekten. Jag är nog ganska hård ändå, men även rättvis. Jag ger alltid beröm till de som förtjänar det. Samtidigt är det ett seniorlag med vuxna spelare. Man ska kunna kräva mycket.

– När man väl är här ska man komma vinnande ur det. Det är roligt med baseboll men det är ännu roligare när man vinner.

"Lite sparlåga"

Ja, Rickard är vad man får anse som en riktig vinnarskalle och han vill få laget att anstränga sig ännu mer i år.

– Heat har fastnat i en återvändsgränd. Jag tycker de är bättre än att bli femma, sexa. Jag tror jag kan få ut mer och pressa ut lite till ur grabbarna. Det kanske har varit lite sparlåga de senaste åren.

– En viktig del är träningen. Det räcker inte med att bara komma hit, det ska bli mer intensivt och mer fokus.

Starkare trupp

Årets trupp ser dessutom lite vassare ut än tidigare. Visserligen har den duktiga pitchern Moises gått till Japan, men annars ser det ljust ut. En amerikan ansluter i maj, två venezolaner har flyttat hit och två äldre spelare (Gajzler, Soubiea) har gjort comeback.

– Den ser bättre ut i år. Det är lite osäkert kring pitchningen men jag hoppas att någon fyller den luckan.

Reimer ser många styrkor med årets lag men det finns mycket att jobba på.

– Det är ett bra gäng där alla känner alla och sammanhållningen är god. Mitt jobb blir att öppna upp några stängda dörrar och få fram vinnarskallarna. Vi ska inte vara nöjda med att vinna en av två matcher en dubbelhelg. Vi ska alltid gå för seger.

Rickard var med som spelande coach 2006 då Heat senast vann SM-guld. 2019 ska det vara dags igen.

– Första målet är att nå finalen och då få en Europaplats. Delmål 2 är att sedan vinna finalen. Vi spelar för att vinna.

Rickard Reimer

Ålder: 48 år.

Uppväxt: Hallonbergen (Skidbacken)

Bor: Leksand

Klubbar som spelare: Hallonbergsskolan, Sundbybergs förening/Heat, Leksand, Rättvik, Skellefteå, Australien, USA, Sydafrika

Klubbar som tränare: Leksand, Rättvik, Heat, Akademin, förbundskapten Sverige.

Meriter: 11 SM-guld med tre klubbar, 3 VM, 11 EM, i landslaget i drygt 21 år (1989-2010).

Aktuell: Nygammal tränare för Sundbyberg Heat

Spaden i marken för Ursviks västra stadsdelar

Nyheter ✓Tvärbanan ✓4 000 bostäder ✓Ursviks torg Inom några dagar börjar kalkcement vispas ner för att stärka marken inför byggandet av Ursviks västra delar – Sundbybergs mest stadsmässiga område med station för tvärbanan.torsdag 19/9 14:04

Man misstänkt för mordförsök vid Ulvsundabron släpps fri

Nyheter Kvinna är ännu inte vid medvetande I söndags fick polisen larm om att en kvinna hoppat i vattnet vid Ulvsundabron. Den man som också hittades på platsen och som anhölls, misstänkt för mordförsök, har nu släppts.onsdag 18/9 13:08
Stockholm Direkt