Tillbaka i finrummet för att stanna

Ett av Sveriges bästa bowlinglag på damsidan är tillbaka i eliten. Sundbybergs IK kommer nu göra allt i sin makt för att sejouren inte ska bli ettårig. – Vi kan inte slappna av i någon match alls, säger klubbveteranen Annika Kilander.

  • Publicerad 15:00, 14 sep 2018

Det blev totalt sex säsonger i näst högsta serien för SIK. Men efter två års misslyckade kval lyckades damlaget med sitt uppdrag i maj – och återvände till finrummet.

– Det känns toppen att vara tillbaka, vi har alla längtat efter detta, säger spelaren Annika Kilander.

Men det är till en något starkare elitserie de nu kommer tillbaka till. Serien är nedbantat till bara åtta lag och därmed tillspetsad. Dessutom har sporten utvecklats positivt de senaste åren.

– Elitserien är ju uppfattad som världens bästa bowlingliga runt om i hela världen, så det känns givetvis stort att vara där igen. Samtidigt är det en tuffare värld vi kommer till. Alla är bättre tränade än någonsin och det är en helt ny generation som leder svensk bowling just nu, fortsätter Kilander och får medhåll av coachen Mathias Andersson.

– Det blir såklart en stor utmaning att få nytt kontrakt. Varje match blir en lärdom att utveckla allt från teknik, klotval och spel. Det kommer bli en ständigt lärande i vinter, men ett kul lärande, säger han.

Två spelare har lämnat för spel i USA, medan två nya spelare har tillkommit. Det handlar om Malin Gref och Malou Eng, båda från AIK. Coachen Mathias bedömer att truppen är ungefär lika bra som i våras.

Oavsett vilket lag som Sumpan ställer på banan är det stenhårt jobb som gäller.

– Tränar vi på och lär oss under säsongen så har vi goda chanser att klara oss kvar, men vi måste hela tiden lägga ner det arbetet som krävs, fortsätter Mathias Andersson. Vi är alla väldigt taggade för detta och väl förberedda.

Vad talar för Sundbybergs IK i år?

– Vi är väldigt sammansvetsade och har väldigt kul ihop. Allting blir mycket lättare när man har roligt ihop. Dessutom har vi en stor vilja att lära oss och att få stanna kvar i serien.

Annika Kilander, som spelat många år i eliten,
fyller på:

– Vi har förberett oss mycket för vår återkomst. Vi är hungriga och ser varje match som den viktigaste på hela säsongen, då vi som nykomlingar inte kan slappna av eller se någon match som ”a walk in the park”. Elit-
seriebowling kan aldrig bli slentrian på något sätt.

Elitserien startar lördag 15 september med två matcher samma dag i Norrköping. Herrlaget börjar mellanallsvenskan med en hemmamatch mot Västerås hemma på lördag.

SIK herr åkte ur kvalet till elitserien i våras.

Mer SIK:s represen- tationslag säsongen 2018/19

Damlaget spelar
i elitserien 2018/19. Där har de tidigare spelat 31 säsonger (trea i maratontabellen) och tagit fem SM-guld.

Herrlaget spelar återigen i mellan-
allsvenskan i vinter. SIK herr har 30 säsonger
i högsta serien och tagit två SM-guld.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Svaret på fågeldöden i Lötsjön ligger på is

Nyheter Trumps politik drabbar Sundbyberg Orsaken till att flera fåglar hittades sjuka och döda i Lötsjön är obesvarad. Proverna kom aldrig iväg till ett laboratorium i USA utan är frysta på SVA i Uppsala.lördag 16/2 11:00

Staden vill servera klimatsmartare mat

Nyheter Tar fram modell för att mäta måltiders klimatpåverkan Sundbybergs stad vill klimatdeklarera måltider. Ett första led på vägen väntas när stadsmiljö- och tekniska nämnden sammanträder på tisdag.fredag 15/2 16:15

Trafikljuset där bilisterna tvingas köra mot rött

Nyheter Trafikingenjör backar om "snabb åtgärd" Emellanåt är det passande med frågan: Hur tänkte ni här? Trafikljuset på Kavallerivägen, Rissne centrum, slår inte om när förarna tar den ena, och enda, vägen ut från parkeringen.fredag 15/2 11:24