Tony ser Sverige genom hockeyn

I drygt nio år har hockeynomaden Tony Söderman varit runt i Sverige och spelat. Just nu är han i topplaget Östersund i norrettan, men Tony nöjer sig inte där. – Jag är absolut inte nöjd, det är uppåt jag ska, säger 24-åringen från Rissne.

  • Publicerad 16:00, 20 okt 2017

”Väldigt kul att kunna ägna sig åt det man vill göra

Resan började kring sekelskiftet för Tony Söderman. Efter fotbollen fastnade han för hockeyn och blev i de tidiga skolåren fast i sporten. De första åren spelade han för SIK:s 93-lag och även en del med det ett år äldre 92-laget.

– Båda lagen var faktiskt rätt bra ur Stockholmsmått mätt. Ett av de starkaste minnena från den tiden var den omtalade och iskalla Tulehallen. Ingen längtade direkt att möta oss där, minns Tony som är uppvuxen i Rissne.

Som 13-åring gick han till satsande AIK, innan Järfälla lockade med spel med äldre och Tony högg på erbjudandet.

Under tiden i Järfälla kom han sedan till ett vägskäl. Efter en stark turnering fick han erbjudande om hockeygymnasium i Mora och nappade på det. Det visste han nog inte då, men efter det påbörjade Tony sin hockeyresa runtom Sverige.

I Mora kämpade han sig upp via juniorlagen – till a-laget.

– Jag tränade mycket med a-laget och gjorde faktiskt mål i min debut. Jag tror det var mot Borås. Efter gymnasiet fick jag vara kvar i klubben och var med i både a och J20.

Efter säsongen 2012/13 var dock dalaklubben på ruinens brant och konkursen var nära. Sumpansonen valde då att både flytta ner en division och även flytta ner i landet. Ny klubb blev Mariestad i ettan, där han stannande i två säsonger och gjorde totalt 64 poäng.

Därefter vankades det allsvenskan igen. Denna gång i, det numera nedlagda seniorlaget, i Sundsvall hockey.

– Det var kul att testa på en riktig vinter i Norrland, men säsongen var annars tung. Vi åkte ur.

Istället styrde han kosan 90 mil rakt söderut. Kallinge/Ronneby, i hockeyettan södra, blev då Tonys nya klubb i en säsong, innan Norrland lockade igen. Inför denna säsong skrev den idag 24-åriga forwarden på för Östersunds IK.

– Jag visste ju ingenting om Östersund och hade aldrig varit där, så det var lite som att köpa en lott. Men det känns bra här och det är en schyst stad. Dessutom en proffsigt skött klubb, säger Tony som hittills gjort fyra poäng (3+1) för serietvåan.  

I drygt nio säsonger har nu Rissnesonen varit runt och spelat hockey i vårt avlånga land. Den fartfyllda och målfarliga forwarden har nu spelat i 64 matcher i allsvenskan och över 100 matcher i hockeyettan.

– Jag har ju spelat i västra, södra och nu i norra. Jag måste ju även bocka av östra innan jag slutar, ha ha.

– Det känns faktiskt väldigt kul att kunna ägna sig åt det man vill göra.

För första gången på länge är Tony inte heltidsproffs denna säsong. De flesta i laget jobbar nämligen på SJ:s kundservice.

– En himla massa samtal och mycket att lära sig. Men jag tycker faktiskt det är skönt att inte bara ha träningen att sköta på dagarna.

Än så länge ser inte SIK-produkten något slut på karriären. Tvärtom.

– Jag är absolut inte nöjd, det är uppåt jag ska. Det är såklart en del tillfälligheter att nå allsvenskan men det är bara hårt jobb som gäller. 100 procent varje dag.

Sista kapitlet i Tonys hockeykarriär är med andra ord långt ifrån skrivet.

Mer Tony Söderman

Ålder: 24 år (född 1993).

Uppväxt: Rissne.

Moderklubb: Sundbybergs IK hockey.

Nuvarande klubb: Östersunds IK.

Trivia: Gjort 33 poäng som bäst i sin seniorkarriär (2013/14 i Mariestad).

Aktuell: Hockeyspelare som varit runtom i Sverige i snart nio år.

Nätverk kritiskt till planen för stationsområdet

Nyheter Risk att byggnaderna bildar en mur som hindrar solljuset För lite ljus till följd av för höga hus, är grundkritiken mot detaljplanen för Sundbybergs nya stadskärna som nätverket "Trivsam stadskärna" nu presenterar. Nätverket liknar stationshuset vid en...fredag 11/10 14:11

Sundbyberg får sin första muralmålning

Nyheter Gatukonstnären "Rio" har hämtat inspiration från Sydamerika Sundbybergs senaste konstverk är 250 kvadratmeter och blir som mest praktfullt från korsningen Ekensbergsvägen/Gränsgatan. Gatukonstnären Julia Rio ligger bakom Sundbybergs första muralmålning,torsdag 10/10 13:59
Stockholm Direkt