I rullning. Göran Hammarson och Johan Faskunger ska åka Mälaren runt 11 juni. Foto: Privat

Tullingebo åker Mälaren runt mot dopning

Hallå där Johan Faskunger, Tullingebo och tränare i Tullinge friidrott. Den 11 juni ska du åka nästan hela Mälaren runt på rullskidor med målgång i Harbrostugan i Tumba. Varför?

  • Publicerad 16:22, 24 maj 2017

– Ja, jag och 14 andra åkare ska åka nästan hela Mälaren runt! Vi startar i Bålsta men genar över en bro mellan Eskilstuna och Västerås så det blir totalt 22 mil. Personligen är det en utmaning för mig att se om det går att åka så långt på en dag, men idén handlar om att uppmärksamma arbetet mot dopning inom motionssporten.

Varför är det viktigt?

– Mycket fokus är på att testa elitidrottare, mindre på att förebygga dopning. Vi vill lyfta fram projektet ”100% ren hårdträning” som jobbar med att utbilda personal på träningsanläggningar i hur man upptäcker dopning, och samarbetar med polisen och Riksidrottsförbundet. Både ur hälso- och samhällsperspektiv innebär dopning stora risker. Med anabola finns det en koppling till kriminalitet – man tar det för att bli stark och känslomässigt avtrubbad. Norges värsta dopare heter inte Therese Johaug utan faktiskt Anders Breivik.

Vad är grejen med att ni åker rullskidor?

– Det är en extrem sport. Visst, är det vindstilla, jämn asfalt och 12 grader blir det skönt. Men blir det blåsigt, varmt och med ojämn asfalt som det ofta är på landsvägar så kan det bli jobbigt. Vi startar fem på morgonen, går i mål åtta på kvällen i Harbrostugan. Vasaloppet är nio mil, vi åker 22. Vi vill visa att det är möjligt om man tränar och äter bra. Man måste inte vara supertränad eller dopad.

Hur har du tränat?

– Jag har tränat flera månader nu, långdistans. Längs gång- och cykelbanor är ­optimalt. Cykelbanan längs Hågelbyleden är jättefin, Tullinge, Tumba ut mot Grödinge är också fint. Man kommer långt och ser omgivningarna på rullskidor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.