Volleyvinnare. Tumbabon Peter Barmyr (till vänster) och lagkamraten Anders Tegerot tog hem segern i Volleyboll-SM i veteranklassen i Falkenberg förra veckan. Foto: Jakob Birgersson

Tumbabo blev svensk mästare i beachvolleyboll

De gick raka vägen till finalen, men guldmatchen var en långdragen rysare. Men nu är Tumbabon Peter Barmyr och lagkamraten Anders Tegerot svenska mästare i beachvolleyboll.

  • Publicerad 10:17, 8 aug 2017

Vi hade champagne med oss men jag skulle köra bil hem samma dag, så jag kunde inte dricka

När årets SM i beachvolleyboll gick av stapeln i Falkenberg förra veckan gick guldet i veteranklassen för herrar 50+ till Tumbabon Peter Barmyr och lagkamraten Anders Tegerot från Malmö.

– Det känns jättebra! Jag och Anders har spelat ihop för många år seda och kommit på tredje plats, det här är första vinsten. Vi vann guldet och äran, det är ju inga prispengar i det här, säger Peter Barmyr.

Efter att ha vunnit samtliga gruppspelsmatcher gick de direkt till semifinalen som de vann. Finalmatchen blev en rysare in i det sista.

– Det var nog lite nervöst för dem som tittade på. Motståndarna fick 14 poäng och matchboll, men vi lyckades få in 14 lika. (Ett set avgörs vid 15 poäng men man måste vinna med två poäng, reds. anm). Då visste jag att vi skulle ta hem det, säger Peter Barmyr.

Segern hann han inte fira nämnvärt.

– Vi hade champagne med oss men jag skulle köra bil hem samma dag, så jag kunde inte dricka. Anders fick dela den med en annan kille som vunnit sin klass, säger han.

Vad är grejen med beachvolleyboll?

– Det är enkelt. Du behöver en kompis, ett par badbrallor och en strand. Och sandunderlaget är skonsamt även när man börjar bli äldre. Beachvolleyboll är roligare än vanlig volleyboll eftersom man bara är två i laget och inblandad i varje boll som spelas.

Har du några bra tips på var man kan spela beachvolleyboll på södra sidan?

– Jag lärde mig spela på Flottsbro, de var tidiga med fina banor. Det finns banor på Möllebadet och på Brosjöbadet. På vintern kan man åka till inomhusplanerna i Södertälje. Det är skithärligt – man kommer in, byter om till shorts och linne och spelar på den fina, vita sanden och det finns en tropisk bar man kan ta en öl på.

En strandsport

Beachvolleyboll spelas i lag om två på en plan med sandunderlag. Varje match består av tre set där först till 15 poäng vinner setet. Ett set måste vinnas med två poängs marginal.

Sedan OS i Atlanta 1996 är beachvolleyboll en OS-sport.

Det har snackats mycket om klädkoder inom sporten. Länge krävde det internationella beachvolleyförbundet att kvinnor skulle spela i bikini eller baddräkt i internatiionella tävlingar, men det ändrades 2012. Nu får kvinnor, liksom män, spela i shorts och linne om de vill.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.