Vänlig jargong. ”Det är viktigt att ska kunna ha en vänskap med de andra i laget, att man ska kunna skratta och skämta, det ska inte bara vara allvar”. Foto: Nicolas Leon

Ungdomsledaren Kim : Jag är en ledarskapsnörd

Han jobbar på Scania och är ungdomsledare i Salems IF vid sidan av. Men Kim Svedberg rymmer mer än så. Han har stora visioner om vilket ledarskap som är den mest framgångsrika.

  • Publicerad 14:02, 3 mar 2017

" Mycket inspiration har jag hämtat från lärare och deras ledarskap

Att Kim Svedberg, 19, skulle bli ledare var rätt så naturligt. Han började att spela innebandy i elvaårsåldern och för fem år sen började han ta hand om pojklaget födda 2008.

– Det handlade om ett stort intresse, jag var alltid här i hallen och hängde. Jag brukade titta på domare och ledare och snappade upp ett sorts ledarskap som de bedrev. Redan då tyckte jag att det skulle vara kul att ha mitt egna lag.

Familjesport

Innebandyn är mer än bara en sport, menar Kim.

– Eftersom jag alltid befann mig i hallen blev innebandyn en sorts livsstil för mig, inte bara en hobby. Jag blev lite nördig i mitt sätt att analysera olika ledare och deras ledarskap. Sedan har det hjälpt att hela familjen är involverade inom innebandyn.

Båda hans yngre bröder spelar innebandy i föreningen, mamma är föreningskonsulent i klubben och pappan spelade när han var yngre.

Han berättar om olika sorters tränare som han själv, under sina år som spelare, sett utifrån.

– En ”pappatränare” är någon som har ett stort engagemang, men inte har mycket kunskap om sporten. Han kan vara väldigt högljud och skälla ut laget. En annan typ kan vara någon som har ett barn i laget och låter barnet gå före alla andra. En tredje kan vara någon som bryr sig mer om att vinna än att utbilda spelarna.

Gillar pedagogik

Han har en vision om hur han själv vill vara som tränare som har växt fram under åren.

– Mitt ledarskap bygger mycket på pedagogik, att alla ska förstå. Sen är det viktigt att man ska kunna ha en vänskap med de andra i laget, att man ska kunna skratta och skämta, det ska inte bara vara allvar. Att vara kompis med spelarna ger trygghet. Om de fortsätter dyka upp på träningsplanen så minskar också risken för att annan skit kommer hända utanför planen.

I grund och botten menar han att ledarskapet behöver inte vara sportrelaterat, det kan gå bortom innebandylinjerna. Han fortsätter:

– Mycket inspiration har jag hämtat från lärare och deras ledarskap. Det finns så mycket bra exempel från klassrummet och hur lärare kan gå ner på individnivå. Jag hade en lärare i gymnasiet som gav oss en uppgift och sa att genomföra den den på valfritt sätt, om det skulle vara genom ett prov eller framföra muntligt. Han skulle då betygsätta oss efter det. Alla lär sig inte på samma sätt utan man måste anpassa det till varje individ.

Mamma Erika Svedberg, som är med på träningen idag, menar att det känns naturligt att sonen blev tränare.

– Han brinner för det pedagogiska och alla barn ska ha lika mycket rätt att spela, det ska inte vara något utanförskap. Det kan hänga ihop med att han hade en tuff tid i skolan under ett par år då han blev utsatt för mobbning och att han vill att ingen ska få uppleva det han genomgick. Sen vet jag, eftersom han pratat länge och väl om det, att hans dröm är att bli högstadielärare. Jag är oerhört stolt över personen han blivit och hans engagemang i allt han gör.

Salems IF

Kim tränar pojkar födda 2004 och 2008.

Salems herrar ligger just nu på fjärde plats i Allsvenskan norra och damerna på åttonde plats i division tre södra.

Kim om:

Humor: ”Man kan inte alltid vara sträng, utan man måste kunna skratta och skämta. Om barnen tycker det är roligt kommer de komma hit”.

Engagemang: ”Jag gör det här inte för att jag måste utan för att jag vill. Det syns utåt och andra kan bli inspirerade”.

Ålder: ”Jag tror att i och med att jag är så ung har jag ett annat perspektiv, kan se situationer från olika vinklar. Innebandyn utvecklas inte om alla ledare är gamla gubbar”.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.