TVÅ. Zoran Lukić är en välkänd tränarprofil i Sverige och har två SM-guld, tillsammans med Sören Åkeby, i Djurgården från tidigt 00-tal. Foto: SIK fotboll

Välkände Lukic ska lotsa SIK rätt

SIK:s herrlag åkte ur 2019 och börjar nästa år om i division 3. Ansvarig för omstarten blir den rutinerade och välkände Zoran Lukic.

  • Publicerad 15:26, 20 dec 2019

Det är med en mycket gedigen meritlista som 63-åringen kommer till Sundbyberg. Givetvis är han mest känd för guldåren i Djurgårdens herrlag, kring millennieskiftet, men på cv:t står även sejourer i Örgryte, Ljungskile och Qviding.

De senaste åren har Zoran primärt spenderat i Lidingö och nu i år i Rotebro, Sollentuna. Nästa uppdrag blir alltså i Sundbybergs IK.

– Det känns väldigt bra och spännande. En väldigt fin utmaning i en välorganiserad klubb där ordning och reda råder. Jag gillar SIK:s sätt att jobba och bestämde mig ganska snabbt, säger han om sitt nya uppdrag.

"En process att börja om"

Zoran lockades främst av inställningen som finns i SIK efter degraderingen.

– Ja, det finns ett sunt sätt att se på det. SIK förstår att det är en process att börja om och det är viktigare att bygga bra och långsiktigt än att nå snabba resultat. Utveckling är en process över tid och inget händer över en natt.

– När det sedan är dags att gå upp ska man stanna kvar där.

Att få jobba med individuell utveckling är något som Zoran brinner för.

– Jag har alltid individen i centrum och ägnar tid åt utveckling för den enskilde spelaren. Ju starkare en individ är desto bättre blir laget. Det är även viktigt att bygga en grupp med gemensamma mål och det känner jag att jag kan bidra med mycket, säger han och fortsätter:

– Det är även avgörande att jobba hårt med den fysiska statusen. Att ha kontinuitet och köra fys hela säsongen.

Satsa på unga spelare

Den gångna säsongen förde Lukić ett ungt Rotebro till avancemang till division 5. Det konceptet vill han gärna föra med sig in i Sundbybergs IK.

– Jag hoppas kunna bygga upp SIK med många unga befintliga spelare och inte satsa på så mycket spelare utifrån. I "Rotan" var det ett lyckat koncept. Att få unga spelare redo, på alla plan, för seniorspel är något jag känner starkt för.

Ställa om efter tunga året

Övriga ledarstaben från 2019 är intakt, säger Zoran. Nya coachen har hittills sett en match och träffade spelarna förra veckan. Truppen kör ett par pass innan jul och sedan drar träningen igång på allvar 15 januari. Zoran betonar att han vill ge spelarna tid att visa upp sig och "inte döma för snabbt".

Att ställa om en efter ett tufft 2019 blir en viktig fråga.

– Det är inte det enklaste alla gånger. Spåren sitter ofta i. Men när vi sätter igång processen måste alla förstå att det som varit har varit och man ser på morgondagen istället.

Vad har du för långsiktiga mål med Sumpan?

– På sikt ska SIK vara ett etablerat division 2-lag och på ännu längre sikt i division 1. Förutsättningarna finns här med bra faciliteter och en väl fungerande förening. Men laget måste vara redo för en högre serie först.

För Zoran själv lockar också en personlig målsättning.

– Jag har tre serier kvar att vinna och i sådana fall har jag vunnit från allsvenskan ner till division 5. Om åren tillåter det vill säga. Första målet är division 3-seger med SIK.

Zoran Lukić

Ålder: 63 år. Född 1956 i Sarajevo.

Meriter: Svensk mästare 2002 och 2003, svensk cupmästare 2002, "Årets tränare" (herrar) 2002 och 2003.

Trivia: Kom till Sverige i mitten av 80-talet från det dåvarande Jugoslavien. Har själv spelat i på högsta nivå i Jugoslavien och även varit proffs i Österrike.

Aktuell: Klar som huvudtränare för Sundbybergs IK fotboll herr.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är Stockholms märkligaste BRF-namn

Nyheter LISTA: Från Elda med kärlek till Läderlappen Kattrumpan, Elda med kärlek, Lyckans ost... Kan en BRF döpa sig till vad som helst? Jo det verkar faktiskt så.onsdag 8/7 16:05

Tornparken är byggarbetsplats i sommar – igen

Nyheter Boende i området: "Jag tycker synd om barnen" Tornparkens småbarnslek har blivit byggarbetsplats över sommaren och fram till senhösten, vilket innebär att utrymmet blir mindre för de som leker i parken.fredag 3/7 11:14

Flera busshållplatser indragna i sommar

Nyheter Förändringar efter långa köer Vägarbeten ställer till det för busstrafikanter i sommar. Bland annat försvinner hållplatser tillfälligt och viss trafik blir enkelriktad.torsdag 2/7 11:48
Stockholm Direkt