UTVALDA. Emil Björkman (fr v), Anton Österlund, Lucas Helle, Robbie Leupold och Jonathan Spåls ser alla fram emot distriktslags-SM i januari. På bilden saknas Alexander Ljungström och Molly Malmqvist. Foto: Anders Ekström

Väsby är på innebandykartan igen

Under många år var det alltid med Väsbyspelare i distriktslagen, men därefter följde några tyngre år. Men nu har trenden vänt igen. I årets lag har totalt sju Väsby AIK-spelare kommit med i 08-laget.

  • Publicerad 15:12, 26 nov 2019

Det ska bli askul. Stockholm är alltid favoriter så det är extra speciellt att komma med då, s

GLADA. Henrik Lorendal och Tommie Holtinkoski är nöjda att så många kommit med. Foto: Anders Ekström

Väsby har varit ett riktigt innebandyfäste genom åren och fostrat mängder med spelare till högsta nivån. Spelare såsom Henrik Lorendal, Kalle Berglund och Håkan Fröberg har alla via distriktslaget tagit sig upp till eliten.

Men på senare år har det inte varit lika självklart med lokala talanger där.

– Många har tidigt lämnat för andra klubbar och det har varit svårt att behålla spelare. Innebandyn i Väsby gick förlorad under en tioårsperiod vilket vi fått lida av i många år, berättar junior-tränaren och före detta elitspelaren Henrik Lorendal.

– Det har funnits en hyfsad bredd men man har inte riktigt vågat satsa på elit. Ambitionen har inte riktigt funnits där. Vi var ju lite bortskämda tidigare och hade minst en per kull i distriktslaget.

Stark 03-kull

2019/20 börjar det dock se ljusare ut igen. Lagom till när Grimsta bytte namn till Väsby AIK kommer det nu en lovande generation spelare födda 2003.

Ett hårt och enträget jobb under flera år har gett resultat. Sex 03:or i VAIK har kommit med i 08-laget.

– Ett kvitto på att vi gjort rätt saker och detta sätter oss på kartan igen. Det var hit vi ville komma. Det är också positivt att externa tränare tycker våra spelare är bra och inte bara vi själva, säger Tommie Holtinkoski som tränat laget sedan starten och själv spelat i eliten.

– Vi började tidigt att nöta teknik och positionsspel och var väldigt noggranna. Grabbarna har haft stort eget driv plus fått mycket motivation från oss erfarna tränare. Förhoppningsvis stannar grabbarna kvar här och fortsätter utvecklas i vårt a-lag.

Bra för framtiden

Detta skapar också förutsättningar för framtiden, menar Lorendal.

– Får man fram en stor kull som lyckas, skapas det ringar på vattnet i klubben. Det visar att det går att komma långt om man tränar rätt och satsar här i Upplands Väsby.

LIU-innebandy på Väsby Nya Gymnasium är också det ett bra steg i utvecklingen.

– Det finns många anledningar att stanna kvar och utvecklas här, bland annat innebandygymnasiet. Jag tycker klubben tagit små steg på alla fronter för att komma närmare bredd och spets.

GULD. Väsbygrabbarna siktar på att vinna guld i Gävle i januari. Foto: Anders Ekström

"Siktar på guldet"

Efter fyra urvalssteg blev backarna Jonathan Spåls, Emil Björkman samt Robbie Leupold utvalda. Även centern Anton Österlund, forwarden Lucas Helle och målvakten Alexander Ljungström. Sex av totalt 20 uttagna. Dessutom är Molly Malmqvist uttagen till tjejernas lag.

Samtliga killarna spelar i HJ (herrjuniorer), och i herrlaget, förutom Ljungström som går på RIG i Umeå men är fostrad i Grimsta/Väsby.

– Det ska bli askul. Stockholm är alltid favoriter så det är extra speciellt att komma med då, säger Anton Österlund som bor i Skälby. Vi åker upp för att vinna guldet igen, Stockholm ska alltid vinna.

Vad innebär detta för Väsby AIK?

– Det är bra för de yngre att se att man kan ta sig dit genom att spela kvar här. Att vi är så många som kom med nu är ett jättebra exempel på det.

Distriktslags-SM spelas i början på 2020 i Gävle.

Stockholm Direkt