MATCHVINNARE. Christian Holmblad, Johannes Nilsson, målvakten Linus Ryttar och Felix Dahlgren, gjorde målen, respektive höll nollan, mot Vallentuna BK . Foto: Jonny Andersson

Väsby Hockey är en seger ifrån serieseger

En ynka sekund kan bli skillnaden mellan praktsuccé och succé för Vilda Väsby. Sekunden har givit Väsbylaget bäst utgångsläge att bli seriesegrare för andra gången denna säsong. I dagens match mot grannen Vallentuna blev det stabila 4–0.

  • Publicerad 20:20, 16 feb 2020

Sista omgången av norra allettan blir en nagelbitare. Två lag jagar seriesegern, därmed en matchserie i bäst av tre matcher mot vinnande lag i södra allettan.

I förarsätet från norra allettan sitter Väsby IK HK. En poäng bakom skuggar Borlänge.

Till 99 procent är det en rakt igenom övertygande insats som gör Väsby till serieledare. Men det är även tack vare ett sent mål av Piteå mot Borlänge i lördags. Hockeymatcher spelas i 60 minuter, alltså 3 600 sekunder. När matchklockan stoppades i LF Arena, efter att hemmalaget Piteå kvitterat till 4–4, stod den på 19.59.

Piteå snuvade dessutom Borlänge på extrapoängen efter en lång straffläggning, vilket gjorde att Väsby gick förbi i tabelltoppen.

Givet var det scenariot samtalsämne inför och under kvällens derbydrabbning i Vilundaparkens ishall. Det fanns ju en möjlighet för hemmalaget att ro i land seriesegern vid vinst mot Vallentuna. Men då krävdes en hjälpande hand av Teg i deras möte mot masarna.

Stark inledning

Väsby inledde derbyt bra, fick gästerna att dra på sig en tidig utvisning och i powerplay hittade Johannes Nilsson en passningsöppning över till Christian Holmblad som prickade in ledningsmålet.

Det har emellanåt sett överkonstruktivt ut att matcha två passningsgenier, Holmblad och Nilsson, i samma "PP", men i de två senaste matcherna har kritiker tystats. Och fler skulle tystas längre fram i matchen.

– Första perioden är bra, säger tränaren Viktor Tuurala.

– Den andra bättre, fyller assisterande tränaren Nicklas Pettersson i.

Fler "PP"-mål

Två vitröda satt på botbänken när Christian Holmblad gjorde sitt och matchens andra mål i andra periodens andra minut. Två minuter senare kom 3–0. Ännu en VBK:are satt utvisad och nu var det Holmblad som peggade upp för Johannes Nilsson.

Stärkta av ledningen och med bra koll på motståndarna spelade Väsbylaget av sista perioden.

– Vi stänger ner den. Och gör det bra, säger Viktor Tuurala.

Ett sista mål blev det. Felix Dahlgren var blixtsnabb på en målvaktsretur och fastställde 4–0.

Någon hjälp från Teg kom inte, Borlänge vann det mötet. Så det är på onsdag serien avgörs. Vilda Väsby ska upp till Östersund för möte mot tabellfyran ÖIK och Borlänge ska till Lindlöven, Lindesberg. Lindlöven har ingenting att spela för, de har sin playoff-plats säkrad och blir sexa.

Kan ta andra seriesegern

Något att spela för har Östersund. ÖIK kan snuva Hudiksvall på tredjeplatsen och är även angelägna om att hålla Boden efter sig i tabellen.

Likväl ligger mest i potten för Väsby. Laget vann östra hockeyettans grundserie och kan nu även vinna norra allettan.

– Det är underbart, det finns inget roligare. Det är nu säsongen börjar på riktigt. Vi ska upp och spela för seriesegern, är Christian Holmblad syn på utmaningen som väntar i Jämtland.

Han får medhåll av tränarduon, som sammanfattar uppgiften som "motiverande".

Matchens tre stjärnor

*** Christian Holmblad

** Robin Karlsson

* Johannes Nilsson

Visa merVisa mindre

SPIKEN I KISTAN. Felix Dahlgren inväntar gratulanterna efter sitt 4–0-mål. Foto: Bror Rosenback

Stockholm Direkt