SEGERORGANISATÖRER. Linus Ryttar spikade igen och Andreas Maier gjorde enda målet när Väsby vann första matchenen i finalserien mot Halmstad HF. Foto: Tom Tärnström

Väsby IK HK är en seger från allsvenska kvalserien

Vilda Väsby har några fingrar fler än Halmstad HF på pokalen som delas ut till segrarna i hockeyettans final. Första duellen i bäst av tre vanns med 1–0 nere i Halmstad, men det osade katt under hela sista perioden.

  • Publicerad 22:20, 25 feb 2020

Linus Ryttar höll nollan igen och var självklara valet av matchens lirare i Halmstad Arena. 23-åringen motade 42 skott, de flesta i sista perioden och nollan var hans sjunde för säsongen.

– Klart att man är nöjd med så många, det är man ju inte van vid. Jag fick ta några puckar tidigt och kände att jag kom in bra i matchen. Sedan gör ju hela laget en defensivt bra insats.

En puck dansade in mot mållinjen i andra periodens näst sista minut. HHF:s tränare, Fredrik Johansson, berättade efteråt att en av hans spelare hävdat att pucken var över mållinjen.

– Nej, inte en chans. Jag får tag i pucken mitt i målgården, säger Ryttar som fläkte sig bakåt för att få fatt i det vulkaniserade gummit.

Skulle bli tätt

Inför första mötet spåddes en tät och disciplinerad kamp över 60 minuter. Och experterna profetia var klockren. Det var kompakt framför båda målen, inget av lagen chansade huvudlöst offensivt och ändå saknades inte målchanser.

Enda målet kom när två av Väsbys övriga huvudfigurer, Lubomir Fetkovic och Andreas Maier, fick snurr i anfallszon. "Lubo" tog sig runt kassen samtidigt som Maier smög sig fri i slottet och fick pucken serverad.

Instinkt

Sedan small det i Anton Malmborgs högra burgavel. Tid 4.48 i första perioden.

– Man hinner se lite i ögonvrån, mest handlar det om en instinkt att skjuta direkt, så snabbt som möjligt så att målvakten inte hinner täcka vinkeln. Pucken går in över hans högra benskydd, säger Andreas Maier.

Andreas kom tillbaka för ett par veckor sedan efter en säsong i Huddinge och årets i Nyköping med kort avstickare till Mörrum.

– Det är skitkul att vara tillbaka. Väsby har ett riktigt skönt gäng och det blir extra kul när vi får spela den här typen av matcher. I kväll tänkte vi väl främst på att försvara vår tidiga ledning och gör det bra.

Returen spelas i Vilundaparkens ishall på fredag.

– Vi har två hemmamatcher, men siktar på att avgöra redan på fredag, säger Andreas Maier.

Nöjd tränare

Väsbytränaren Viktor Tuurala var givetvis nöjd med resultatet och med en hel del viktiga nycklar i spelarnas agerande.

– Vi gör det bra utan puck och kan mycket bättre med puck. Vi gör det som krävs och är på en jäkligt hög tävlingsnivå genom hela matchen.

Vad blir viktigt på fredag?

– Det gamla vanliga. Samma nycklar som alltid gäller. Disciplin och att vi jobbar hårdare än Halmstad, säger Viktor Tuurala.

Matchens tre stjärnor

*** Linus Ryttar

** Lubomir Fetkovic

* Andreas Maier

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt