FEM. Väsby AIK har sänkt sin medelålder med fem år på drygt en och halv säsong. Hittills har laget vunnit sex matcher i division 2 och låg fyra inför fredagens viktiga match. Foto: Anders Ekström

Väsby siktar på att hänga på i toppen

Halva division 2 är nu avklarad och fyran Väsby AIK skuggar topplagen. Får herrlaget till sitt målskytte ytterligare tror coach Fröberg på fortsatt toppstrid efter jul.

  • Publicerad 12:00, 13 dec 2019

Under andra året i division 2 har Väsby AIK fortsatt med sin generationsväxling. Fyra äldre spelare fungerar som mentorer till de yngre. Däremellan finns ett gäng som ligger mittemellan de äldre och yngre.

Tränaren Håkan Fröberg tycker att de fått ihop en bra mix.

– Ja, verkligen, vi har en bra balans åldersmässigt och jag är nöjd med truppen, säger Håkan.

Bland de yngre spelarna finns dels ett gäng födda 99-00, dels yngre spelare från juniorlagen som fått testa på spel i representationslaget.

– Många yngre har verkligen gjort det bra och tagit en ordinarie tröja, vilket är glädjande. Flera av 03:orna, som ska spela distriktslags-SM, har varit med hittills och presterat starkt.

Vad är du mest nöjd med hittills?

– Att medelåldern sänkts med fem år på drygt två säsonger men att vi ändå håller en hyfsat hög nivå. Även att vi vunnit nio av elva tredjeperioder. Sedan vill jag framhäva det aggressiva och stabila försvarsspelet, våra två stabila målvakter och båda våra "special teams".

Gällande målskyttet finns det dock förbättringspotential.

– Vi har skapat mer chanser de senaste två matcherna men vi borde göra ännu fler mål. Det är något vi jobbar på och har fortsatt fokus på att få till omställningar. På träning nöter vi mycket avslut och jobbar för att få trafik kring målet, förhoppningsvis ser vi snart effekt av det.

Fyra vid halvtid

Väsby AIK ligger fyra efter halva serien och har häng på topp 2-lagen.

– Det känns okej ändå, en fjärdeplats är klart godkänt. Vi var lite otydliga med målsättning inför säsongen eftersom vi hade en del frågetecken i truppen, men vi har sett att vi verkligen kan vinna varje match, säger Fröberg och utvecklar:

– Vi har känt att vi varit med i alla matcher och alla matcher, förutom Ekerö borta, har varit jämna. Känslan är att vi alltid kan vinna om vi presterar och det tar vi med oss till andra halvan.

Viktig match på fredag

Första halvan avslutas med en viktig match hemma mot tvåan Vallentuna. Den spelas nu på fredag (13/12) i Smedsgärds.

– Vi hade gärna haft ett par poäng färre upp till topp 2-lagen, men vinner vi mot Vallentuna visar vi att Väsby är på hugget och har då bara ett par poäng upp. Oavsett siktar vi på att fortsätta tillhöra toppen efter jul.

Fröberg och laget kommer att sätta en tydligare målsättning för andra halvan.

– Nu vet vi ju vad vi kan och vad motståndarna går för. Jag har hela tiden sagt att vi kommer att växa under säsongen och bör bli ännu bättre efter jul. Vi blickar uppåt, absolut.

Håkan Fröberg. Foto: Anders Ekström