16-åringarna Felicia Olsson (Vällingby) och Theodor Gerholm (Bromma) spelar i Spånga handboll och satsar stenhårt på att bli handbollsproffs. Foto: Mikael Andersson

Västerortstalanger sätter Spånga handboll på kartan

Spånga handboll är Stockholms största handbollsklubb. Vi träffade 15-åriga spelarna Felicia och Theodor, som utmärkt sig genom att bli uttagna till Sverigecupen och riksläger.

  • Publicerad 11:29, 17 jan 2017

Jag kommer fortsätta så länge jag tycker det är kul, och just nu är det roligare än någonsin.

Theodor: Jag började med handboll när jag var elva år. Min bästa kompis började spela, så jag följde med honom. Ju bättre jag blev, desto roligare blev sporten. I handboll får man många ögonblick att visa upp sig – det går så snabbt. Man kan misslyckas i ett anfall, och stajla i nästa.

Felicia: Jag har gått på andra sporter men det har alltid varit handboll jag velat spela helst. Du måste träna för att bli bra. Du kan inte bara komma till matchen utan att träna.

Theodor: Jag tränar fyra gånger i veckan. Plus matcher nästan varje helg. Plus att jag är tränare för yngre barn. Totalt lägger jag sex dagar i veckan på handbollen. Jag vill bli elitspelare och spela handboll på heltid, jag vill komma med i landslaget.

"Smedshagshallen är ganska tvättad, andra kan vara rätt smutsiga, då glider man runt och skadar sig", säger Theodor Gerholm om att träna i Smedshagshallen. Foto: Mikael Andersson

Felicia: Jag vill också spela på elitnivå. Mitt starkaste minne hittills är från Sverigecupen i november. Det var en upplevelse. Jag var väldigt nervös. Men det gick över när vi vann första matchen.

Theodor: Att vara med i Sverigecupen, det är ett bevis på att det går bra. Uttagningen började för två år sedan. Hemma är de tydliga med att anmärka på att det går bra. De berömmer, eller retas på ett bra sätt.

Felicia: Det finns folk som tränar mer, och folk som inte tränar alls. Man får planera för att få ihop skolan och träningen. Jag har fått många vänner i laget, handboll är verkligen en lagsport.

Theodor: Jag kommer att fortsätta så länge jag tycker det är kul, och just nu är det roligare än någonsin.

Felicia: Nu satsar jag på att söka till handbollsgymnasium!

Theodor: Samma här, jag hoppas att jag kommer in på Sjölins, ett handbollsgymnasium på Söder.

Uttagna till riksläger

Felicia Olsson, 15 år från Nälsta.

Lag: Spånga handboll F01.

Har spelat handboll i åtta år.

Theodor Gerholm, 15 år från Bromma kyrka

Lag: Spånga handboll P01

Har spelat handboll i fyra år.

Bägge är uttagna till Svenska handbollsförbundets riksläger, där spelare utbildas och rekryteras för landslagsverksamhet. De var också uttagna till Stockholms distriktslag i Sverigecupen 2016.

Spånga handbollsklubb

Spånga handboll är Stockholms största handbollsklubb, här spelar 260 tjejer och 340 killar.

Klubben har funnits sedan 1934.

"Jag tror att det är jätteviktigt för våra yngre duktiga spelare att se att man kan vara kvar i en "småstadsklubb" som Spånga men och ändå kunna bli uttagen till stadslagsturneringar och hävda sig i stora cuper", säger Uffe Carnestedt, kanslichef på Spånga handboll.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Boende mobiliserar mot bygget Spångadalen

Nyheter Kritiska mot att en väg dras genom skogsområde Stadens planer på att riva delar av Rissneskogen i Bromsten, kritiseras av både politiker och boende. Nu har en Facebook-grupp och en namninsamling startats för att sprida information om vad som är...tisdag 19/6 16:44

Här saknas det pengar i Hässelby-Vällingby

Nyheter Stadsdelens budget diskuterades när politikerna möttes Hur står det till med stadsdelens finanser? Den frågan var i fokus när lokalpolitikerna i Hässelby-Vällingby träffades för sista gången innan sommaruppehållet.tisdag 19/6 16:39